Травъл Арт

На Транг

Легенда гласи, че преди много години в тази част на страната всички къщи са били направени от тръстика и кал от реката Нгок Хой. Единствената къща, изградена от тухли, е била тази на Д-р Йерсин - френски имунолог, установил се в града. Къщата, боядисана в бяло е била единствената, видима отдалече. Случайно преминаващ с кораба си капитан попитал преводача си къде се намират, и в недоумение за точното местоположение на кораба, преводачът промълвил На Транг (в превод "бяла къща" на виетнамски). Капитанът чинно отбелязал наименованието на селището, което се е запазило и до днес.

Днес На Транг е безспорната плажна столица на Виетнам. Освен дългите пясъчни ивици в прегръдките на кристално чисти води, районът е обсипан с много островчета, всяко с отличителен характер. Тюркоазените води изобилстват от морски обитатели, което прави шнорхелингът и скуба дайвингът целогодишни фаворити. На Транг се гордее и с бурен нощен живот, исторически забележителности, кални бани...Но въпреки това любимото занимание за повечето посетители остава отмората на плажа с коктейл в ръка.

На Транг има топъл и мек климат почти целогодишно, с изключение на периода от началото на октомври до началото на декември. Най-добрият период за посещение е март-април, когато температурите са в порядъка на 28-29 °, а шансовете за валежи са малки и дори нищожни. За  интересуващите се от дайвинг подводната видимост е много добра между февруари и юни. Дайвингът е възможен и извън този период (с изключение на сезона на тайфуните), но условията не са идеални. Като цяло ветровете не са достатъчни за уиндсърфинг, с изключение на плажа Док Леп (на 35 км от На Транг), който е резервиран за експерти. Месеците с по-слаб вятър са май, април и юни. Юли и август могат да бъдат много горещи с температури до 35 °.