Травъл Арт

Муи Не, Фан Тиет

Само на 4 ч с кола от Сайгон, Муи Не е известен с дългите си пясъчни плажове и постоянен бриз, за щастие на почитателите на уиндсърфинга и кайтсърфинга. Не по-малко полулярни са и създадените от вятъра километри от червени, жълти и бели пясъчни дюни, идеални за страхотни снимки и екстремни спортове. Голф играчите могат да дадат начало на интересна партия в проектирания от Ник Фалдо голф курс „Океански дюни“. Освен криволичещи ручейчета, изобилстващи от риба и раци; планини, обсипани с бамбукови гори; и чисти водопади, тук ще откриете и дълбоки червени каньони, огласявани от песните на екзотични тропически птици. Столицата на сърфинга във Виетнам сравнително отскоро се нарежда сред туристическите райони на страната, и това я прави един от най-спокойните крайбрежни зони, къдете необезпокоявани от продавачи на дребно и местни артисти, ще се насладите на незабравима ваканция.

Фан Тиет е крайбрежен град с процъфтяваща риболовна индустрия. Не случайно името му се свързва с „nuoc mam“ – рибен сос, използван в повечето традиционни ястия. Реката, пресичаща центъра на града създава малко рибарско пристанище, интересно за любителите фотографи с изобилието от лодки по всяко време на деня. Тъй като районът в миналото е бил част от кралството Чам, в околността има интересни останки, най-забележителната от коитро е Кулата Чам, строена през 13 в. Разположена на пътя между града и плажа на Муи Не, за съжаление тя не е запазена в идеално състояние, но една по-дълга разходка (или кратко пътуване с автомобил) от Фан Тиет ще ви възнагради с прекрасни гледки и удивителен залез при безоблачно небе.

Муи Не и Фан Тиет се радват на типичен морски климат с хубаво слънчево време целогодишно. Средногодишната температура е 27 градуса, а влажността по-ниска в сравнение с останалите части на страната. Разграничават се два основни сезона  - сух (ноември-април), и дъждовен (май-октомври). Дори и в дъждовния сезон валежите обикновено не са значителни и са основно през август. Рядко има тайфуни от юни до октомври. Най-добрия период за посещение е септември-декември за сърфинг, и ноември-април за уиндсърфинг. Океанът може да бъде по-бурен в сезона на тайфуните. През останалото време е топло и спокойно, идеално за плуване.