Трекинг в Непал | Травъл Арт

Трекинг в Непал

Трекинг продължителност: 14 дни
Макс. височина: 5545 м.
Степен натовареност: Средна до висока
Трекинг начало: Лукла /стига се с полет/
Трекинг край: Лукла /с полет/
Обща продължителност: 17 нощувки в Непал

 

Районът на Еверест е сред най-известните и впечатляващи трекинг дестинации, цел за алпинисти и планинари от цял свят. Предлага уникално красиви природни картини през цялата година.
Този маршрут започва с живописен полет от Катманду до Лукла, откъдето започва тренкинга. Пътят минава край малки фермерски селца, открива прекрасни гледки към най-високите върхове на света, а от Калапарат се открива грандиозна снажна панорама към Еверест, който изглежда на една ръка разстояние. Този маршрут включва всички най-интересни места в Национален парк Еверест- Намче Базаар, селцето Кумбу, Кала Патар с неповторимите гледки към Нупце.
Еверест, Лотце и вечният базов лагер на Еверест. Няма да пропуснете и будистките манастири в Кумджунг и в Тенгбоче- един от най-новите, възстановен, след като е бил опожарен до основи.
 

01 ден                    Полет София – Доха – Катманду
02 ден                    Пристигане в Катманду  (1300 м.)  

Namaste и Добре дошли в Непал! 
Кацане на летището в Катманду, посрещане и трансфер до хотела, където следва кратко представяне на маршрута, особеностите на района и страната. Настаняване и време за почивка.

03 ден                    Катманду  (1300 м.)      

Днес е първата ви среща с Катманду. Разходката започва от площад Дърбар и прекрасните дворци и храмове около него. Тук се намира и къщата на къщата на живата богиня на Непал. Непалците вярват, че Кумари и живата богиня и е преродената Талею. В долината Катманду има още няколко богини Кумари, но тази е безспорно главната и най-почитана. Отпътува се на запад към ступата  Swoyambhunath, известна като храма на парите.
Кратка почивка за обяд в подбран местен ресторант и отпътуване на изток към най-големия будистки храм Boudhanath. Продължавате на юг към храма  Pashupatinath- свещено място за поклонение на индусите в тази част на Непал, красиво разположено до брега на река Bagmati. Връщане в хотела и свободна вечер в Катманду. Нощувка.

04 ден                     Полет Катманду – Лукла & трекинг до Пакдинг (2652 м.) около 3-4 часа

Закуска в хотела. Денят започва с трансфер рано сутринта до летището за вътрешни полет. Следва полет с малък самолет до Лукла (продължава около 35 мин.).
Живописният полет разкрива прекрасни гледки към Хималаите. Пристигане в Лукла и свободно време за самостоятелна кратка разходка в градчето, докато гида разпредели багажа към носачите.
Обядът днес е или в Лукла или по път за Пакдинг. От Лукла започва трекинга към Пакдинг (2652 м.) – 9-10 км. / около 3 часа път.
Теренът е лек, има само няколко изкачвания след Таре Кола, откъдето се открива чудесна гледка към Кусум Кангру ( 6369 м.). Леко изкачване в края ви отвежда до селцето Гат. Остават по-малко от 2 часа път до селцето Пакдинг, където е нощувката. Селото се намира до брега на река Дуд-Коши- най-стръмната и бърза река в Непал.

05 ден                    Пакдинг (2652 м.) – Намче Базар (3440 м.) – около 5-6 часа

От Пакдинг след пресичане на висящия мост над Дуд-Коши с една приятна разходка с преминаване през няколко ниски хълма и отново пресичане на река Дуд-Коши. Пътят предлага прекрасни гледки към Thermasarkhu 6608 м. от селцето Бенкар. Пресичате река Боте-Коши по висящ мост, а след него се намира малкото селце Monjo. На няколко минути път след Monjo е входа на Национален парк Сагармата, където има проверка на билетите за парка и разрешението за трекинг. Още съвсем кратък преход остава до селцето Джорсале, последното селище преди Намче Базар, чиито пъстроцветни къщи са красиво амфитеатрално разположени, а гледките към връх Kwangde са наистина вълшебни.

06 ден                    Намче Базар 

Днес можете просто да си почивате или да приемете някое от предложенията за разходки по желание. Предлагаме ви разходка нагоре по Сагармата, където е се намира и управата на парка. Мястото и живописно с гледка към Намче Базар и снежните върхове наоколо. Има и малък музей, посветен на Хималаите с географска информация за района, културата, история на планинарството в района, информация за флората и фауната. Следобед- време за почивка.

07 ден                    трекинг до Тенгбоче /3867 м/ около 5 часа

Първата половина на днешния преход е приятен и лек, след 20-минутно изкачване към върха на Намче Базар. След изкачване до билото, трекинга продължава с няколко слизания и изкачвания по време на които отново сте в компанията на снежните исполини Еверест, Лхотце, Нуптце, Ама Даблам, Термашерку. След около още 2 часа се пристига до Шанаса. От тук следва спускане към река Имжатце и малкото селище Пунгитенга 3250 м. Селцето се състои само няколко къщички от чаено дърво, разположени сред магнолии, сини борове и рододендрон. От тук пътят продължава /с повишена трудност/ още около 1 час, след което трекинг маршрута е по-лек. Пристигане в Тенгбоче- едно от най-красивите места в Хималаите. Първото, което виждате е огромния манастир /Гомпа/, след него е района на лагерите и лоджите, под гордата осанка на връх Ама Даблам. Внушителния Еверест се извисява в далечината, стената Нуптце е на север, Лотсе Шар- на североизток. Нощувка.

08 ден                    трекинг до Дингбоче /4358 м./ около 5-6 часа

След приятната вечер в Тенгбоче трекинг маршрута продължава със спускане през брезови, хвойнови и елови гори чак до пристигането в Дебоче. От Дебоче пътят криволичи край дългата молитвена стена Мани, а пътят е съвсем лек и приятен. Пристигане до малко мостче над стръмната клисура над река Имжа Тце. Оттук пътят става по-стръмен и продължава така чак до селцето Пангбоче. Предстои кратко стръмно изкачване от Пангбоче до Шомаре. Време за почивка и обяд.
Малкото селце предлага фантастична гледка към Ама Даблам, а връх Кангтенга се разкрива в цялата си прелест от северната си страна. Кратка почивка и отново потегляте на изток. След едночасов преход се пристига до малък дървен мост, където пътят се разделя на две. Северният маршрут отвежда до Фериче, а източният минава под северния склон на Ама Даблам. Това е и нашият маршрут. След моста пътят има леко изкачване и живописно се извива над река ИмжаТце. Пристигане до огромна Мани Ступа, откъдето се продължава към долината Имжа Тце под огромните върхове Ама Даблам, Нупце и Лотце.  
Дингбоче е красива смесица от долина, оградена от каменни възвишения, закътали посевите от картофи, елда, ечемик. Дингбоче има около 10-тина чайни и е „входна врата” към Чукунг. Нощувка.

09 ден                    Свободен ден в Дингбоче

Днес е свободен ден в Дингбоче. Има няколко варианта за приятни леки разходки в района на Дингбоче, както и вариант за трекинг до Чукунг /4730 м./, който е награда за усилията и отнема около 3-4 часа преход от Дингбоче. В Чукунг има няколко чайни с прекрасни гледки към снежните върхове на Ама Даблам, Лотце, ледника Имжа. Нощувка.

10 ден                    Дингбоче – трекинг до Лобоче /4928 м./ през Дъгла /4595 м./ около 5 часа

От Дингбоче потегляме на север, като пътят е леко стръмен за около 40-50 мин. След молитвената ступа маршрута става лек и приятен, разкрива прекрасни гледки към връх Тауече, Ама Даблам и северно Покалде /5741 м./ , Конгма Тце /5820 м./, към мощното издигащия се Нупце. След приятен преход от около 2 часа се стига до Тугла- единственото място по пътя със заведения за топли напитки. От Тугла продължавате към възвишение, откъдето се разкрива чудесна глeдка към връх Пумори, както и към останалите върхове, разположени западно от Еверест. Време за почивка преди следващото изкачване /още около 2 часа/ до пристигането в Лобоче. Лобоче е истинска изненада заради закътаното си местоположение, скрито в ъгъла, защитено от ветровете. Около 5-6 чайни са на разположение на пътуващите. Нощувка.

11 ден                    Трекинг до Горакшеп /5288 м./ и Калапатар /5545 м./ - около 6-7 часа

Днес Вашият ден! Напред към целта на дългото вълнуващо пътуване!   
Преходът през първия час е постепенно изкачване на долината, следвано от около 20-минутно катерене. От тук маршрутът минава по скалиста пътека. Ще видите замръзнали езерца и ручеи, както и ледника Кумбу. След последната каменна морена се продължава с кратко спускане към Горакшеп, разположен на равно поле под  Калапатар /5545 м./ и в подножието на връх Пумори /7145 м./. Горакшеп има 2 чайни и се използва за базов лагер на експедициите към Еверест през 50-те години на миналия век. Време за почивка в Горакшеп и продължаване към Калапатар. Няколко минути лек преход, след него стръмно изкачване около 45 минути. Следва едночасов трекинг по лек наклон, а след това отново стръмно изкачване към върха /около половин час/. Ето го и момента на удовлетворението и наградата за усилията! Калапатар е увенчан от малко скалисто връхче, а гледката от него е наистина вълшебна. Оттук Еверест изглежда на една ръка разстояние. След почивка и време за снимки и попиване на удоволствието от превземането на целта, се спускате към Горакшеп. Нощувка.

12 ден        Базов лагер на Еверест /5357 м./ – Лобоче около 5-6 часа преход

Последният ден на Хималайското приключение продължава към базовия лагер на Еверест и към ледената стена Кумбу. След това място пътят често изчезва и може да заблуждава, тъй като следата се мени всяка година, заради местенето на ледника. Ето защо следваме стриктно водача си. Преходът е тежък, заради голямата височина и разредения въздух. Маршрутът минава през скалисти дюни, морени и замръзнали потоци. Базовият лагер на Еверест е център на емоции и вълнения по време на сезона на експедициите. Пристигане в подножието на световния първенец и време за снимки и лирично уединение преди потегляне към Лобоче. Нощувка в Лобоче.

13 ден                    Лобоче – Пангбоче /3900 м./ около 5 часа преход

Маршрутът днес е леко спускане надолу от Лобоче към Тугла. След моста спускането е по течението на планиско поточе към долината Фериче. Пътят става още по-лек с пристигането до долината Фериче /4243 м./. След почивка се потегля отново към Пангбоче, където се нощува тази вечер.

14 ден                   Трекинг до Кумжунг /3800 м.* около 6 часа преход   

Днес потегляте към Шанаша. След Шанаша се събират пътищата от Кумжунг, Гокйо и Намче. Оттук маршрута на групата се отделя от основния път, натоварен с движение. Избираме непопулярен път, който живописно криволичи чак до Кумжунг-Кунде. Кумжунг е много различен от препълнения Намче. Нощувка.

15 ден                 Трекинг до Монжо /2835 м./ около 5 часа преход

Днес е лек ден с приятно спускане надолу. От Кумжунг половинчасов преход ни отвежда до съседното селище Кунде, където се намира единствената болница в района на Кумбу. Минава се край молитвена стена Мани, дома на нашия водач и се пристига до Сянгбоче. Следва спускане до речното корито на Дуд Коши, а Намче Базар е напред в далечината. Пристигане в лагера в Монжо, който се намира точно до Националния парк Сагармата. Нощувка.

16 ден                   Трекинг до Лукла /около 5 часа преход/

Последният ден в царството на природните стихии. Днес предстои приятна разходка до Лукла с достатъчно време за снимки и почивка сред природата. Пристигане в Лукла. Вечеря с водача и помагачите-носачи. Нощувка.

17 ден                  Катманду

Полетите от Лукла до Катманду се насрочват обикновено сутрин, заради по-силния следобеден вятър. Полетът е само 35 минути, а гледките прекрасни при ясно време. Пристигане в Катманду. Трансфер до хотел. Нощувка.

18 ден                    Катманду

Закуска в хотела и свободен ден в Катманду. Нощувка.

19 ден                  Катманду

Закуска в хотела. Трансфер до летището за полет от Катманду до Доха в 23.35 ч.

20 ден                   Доха

Пристигане в Доха в 02.00 ч. Полет до София в 08.35 ч. Отново на родна земя в 15.30 ч.

 

  4 човека + водач 6 човека + водач 8 човека + водач
Цена на човек в двойна стая
2920 евро
2600 евро
2495 евро

 

 Цената включва:

 • самолетен билет в икономическа класа София- Доха – Катманду – Доха – София /издават се в София/;
 • сам.билет в икономическа класа Катманду- Лукла – Катманду /издава се в Непал/; 
 • 4 нощ. със закуски в Катманду в хотел 3*;
 • еднодневна екскурзия в Катманду с автомобил и екскурзовод; 
 • 13 нощ. със закуски, обеди и вечери в лоджи/чайни в Непал; 
 • входни такси за обектите по програмата;
 • местен професионален трекинг-водач на английски език,един носач на двама туриста;
 • входно разрешително за Национален парк Сагармата;
 • вечеря за Добре дошли; 
 • водач от България;
 • застраховка.


Задължително доплащане на човек:

 • Лет. такси      -   268 евро          
 • Виза за Непал -  25 щ.долара получава се на летището в Катманду - трябва да носите по 2 снимки на човек на летището в Катманду
 • Такса напускане на Непал     около 20 щ.долара, плаща се на летището лично


       

Запитване за:

Трекинг в Непал

Генерирай нов код