Лаос и Камбоджа | Травъл Арт

Лаос и Камбоджа


1 ден            София – Париж – Банкок    

Полет от София за Париж в 09.40 ч. Пристигане в Париж в 11.40 ч. Следващ полет за Банкок в 13.30 ч.

2 ден             Банкок – Сием Рийп 

Кацане на летището в Банкок в 06.15 ч. Следващ полет до Сием Рийп в 08.00 ч. Кацане в Сием Рийп в 09.00 ч. Посрещане на летището и трансфер до хотел Tara Angkor Hotel **** (www.taraangkorhotel.com).
Добре дошли в страната на смелите Кхмери! Пътешествието ви в царството на срасналите с природата храмове започва с разглеждане на магическия Ангкор Ват. Построен от Крал Суряварман II през 12 век, храмът се счита за истинско постижение в архитектурата на Кхмерите.

3 ден            Сием Рийп                    закуска   

След закуска се отправяте към поредното царствено преживяване за любителите на древните култури. Днес започвате с разглеждане на храмовете от групата Ролус, която включва паметници от времето на Харихаралая- първата голяма столица на Ангкорската епоха на Кхмерската Империя.  Известна е с това име, заради близостта и до съвременния град Ролус. Старата столица била наречена на името на Хари-Хара- образ, обединяващ индуските богове Шива и Вишну. Макар че още преди издигането на Ангкор на това място вече имало по-старо селище,  Харихаралая е издигнат като столица от Джаяварман II и просъществувала като столица на Кхмерите цели 70 години. Първите големи Кхмерски храмове (Баконг, При Ко, Лолей) и първите резервоари са изградени в Харихаралая. Последният Крал на Харихаралая, Ясоварман II строи първият голям храм в Ангкор- Пном Баконг и премества столицата в района на Баконг през 905 година. Столицата остава в Ангкор с малко изключение от около 20 години през 10 век, чак до 1422 година.
Изключително интересен е храма Баконг, издигащ се на 15 метра височина и с размери 650 м. на 850 м. при външната стена. Строителството му започва при третия кхмерски крал от ерата на Ангкор като негов държавен храм, Баконг олицетворява първият опит за издигане на храм с формата на планина и поставя началото на архитектурно течение продължило цели 400 години. Храмът е разширен от по-късни Кхмерски крале, като най-горната част и кула най-вероятно са добавени едва през 12 век. Баконг е заобиколен от ровове и живописна растителност.
Следобед разглеждате храмовете от Малката Група. Най-известният сред тях е Та Пром. Построен между средата на 12 в. и началото на 13 в. и е напълно погълнат от джунглата- дървета и лиани са оплели във времето основите и останките от храма. Разглеждат се още Бантей Кдей-  Будистки манастир от края на 12 век. Днешната обиколка завършва с разглеждане на Сра Сранг или известен още като „Басейна за очистване”.

4 ден                Сием Рийп                        закуска

Закуска в хотела и начало на още един ден в изпълнения с легенди свят на кмерите. Днес започвате с разглеждане на храмовете Бантлей Сри и Бантлей Самре. Един от най-малките храмове в района Бантлей Сри е и един от най-красивите и елегантни комплекси в архитектурата на Кхмерите. На връщане обратно към Сием Рийп разглеждате Бантлей Самре, който се намира в източния край на Ангкор. Ще видите и как местните произвеждат оризова хартия и палмово вино.
Свободно време за обяд в града и продължаване към храма Байон, Терасата на слоновете и Терасата на Крал Лепер.
Нощувка.

5 ден                Сием Рийп – отпътуване към Лаос – Виентян             закуска

Закуска и трансфер до езерото Тонле Сап, където ще научите повече за живота на хората в района. Тонле Сап е най-голямото сладководно езеро в Югоизточна Азия, като големината му се увеличава четири пъти по време на дъждовния сезон. Разходка с лодка по езерото около прочутите му плаващите селища. Имате възможност да видите и работилница, в която се правят дървени и каменни гравюри или да спрете при местния пазар на път към летището.
Полет от Сием Рийп в 10.05 ч. за Виентян. Пристигане в 13.30 ч., посрещане на летището и трансфер до хотел Avalon ***.
Следобед ви предлагаме посещение на Патуксей, от чийто връх се открива шеметна гледка към града. Продължава се към Тат Луанг- най-свещеното място в Лаос. Изграден от Крал Сететират през 16 век, храмът е ослепително бляскав, когато слънцето огрява златния му остър купол. Нощувка във Виентян. 

6 ден                Виентян – Буанг Прабанг                     закуска         

Закуска в хотела. Днес ви откриваме скритото очарование на столицата, чието име означава „града на сандаловото дърво”. Виентян е една от най-тихите столици в света, която по нищо не прилича на многомилионните азиатски столици в Тайланд, Китай, Индия. Започвате с разглеждане на Ват Сисакет- единствения храм останал непокътнат по време на инвазията на Сиам през 1828 год. Продължава се към Ват Пра Кео, който е своеобразен религиозен музей и представя колекция от Лаоски и Кхмерски произведения на изкуството. Недалеч се намира и Президентския дворец. Разглеждане на Ват Симуанг- най-популярния и почитан храм в града, който се счита за пазител на Виентян.
Трансфер до летището за полет до Луанг Прабанг в 13.00 ч. Пристигане, посрещане и трансфер до хотел Villa Saykham ***.
Следобед ви отвеждаме на кратка разходка в религиозната столица на Лаос. Изкачвате 328-те стъпала, отвеждащи към върха на хълма Фуси, откриващ най-прекрасните гледки към реките Меконг и Нам Кан, съседните планински върхове и към целия град. Слизате по стъпалата от другата страна на хълма и се впускате в пъстрия местен пазар. Всяка вече по главната улица на града хора от съседните села се събират и показват ръчно изработените си сувенири, тъкани, дрехи. Нощувка в Луанг Прабанг.

7 ден                Луанг Прабанг                        закуска 

Денят започва с посещение на Кралския дворец, превърнат днес в Национален музей, представящ историята на Лаос. Продължава се към Ват Май-храм, прочут със златните си барелефи. Следват още Ват Сенсукарам, впечатляващ с блестящата си златна фасада и Ват Ксиенг Тонг- най-фотографирания храм в страната, издигнат през 1560 год. от Крал Сетатират.
Свободно време за обяд. Обиколката продължава с разглеждане на Ват Висун- най-почитаният храм в града, изцяло възстановен през 1887 год. след разрушението по времето на нашествието от южен Китай. Посещавате и традиционен художествен и етнографски център, посветен на историята на лаоските малцинствени групи.
Привечер се отправяте към реката, пресичате река Меконг и изкачвате Ват Чомпет, където ще посрещнете   прекрасния залез над града. Нощувка в Луанг Прабанг.

8 ден                Луанг Прабанг – водопада Куанг Си – урок по готварство          закуска, обяд

За тези, които стават рано предлагаме нещо различно и много специално. С издигането на слънцето на хоризонта дълги редици от облечени в оранжеви роби монаси се събират и подреждат в мълчаливо очакване на дарове от жителите на града. Красива церемония, най-ярко която показва скромността на монасите и съпричастността на местните. 
След закуска в хотела потегляте към водопада Куанг Си, на 32 км. от града. Пенливият водопад се спуска стръмно надолу образувайки серия от причудливи варовикови форми и тюркоазени сини мини езерца, перфектни естествени басейни, които с радост ще ви разхладят. Време за почивка. Следобед ви предлагаме интересна демонстрация по приготвяне на интересни и популярни местни блюда в един от най-известните ресторанти на Луанг Прабанг. Главният готвач с радост ще ви разкрие някои от тайните си и ще поощри интереса ви към кулинарията. Нощувка в Луанг Прабанг.  

9 ден                Луанг Прабанг – пещерите Пак У - Kamu Lodge              закуска, обяд, вечеря

Закуска и отпътуване от пристанището на Ват Ксиенг на красив круиз по река Меконг от Луанг Прабанг към Kamu Lodge. По път се спира при пещерите Пак У, съхраняващи хиляди позлатени статуи на Буда, големи от няколко сантиметра до човешки ръст. Продължава се нагоре по реката, пристигане за обяд в лоджата. Kamu Lodge предлага 20 самостоятелни палатки, всяка покрита със сламен покрив и декорирана с бамбукови и дървени мебели, което прави лоджата напълно хармонична с природата около нея. Всяка палатка има санитарен възел, затоплена от слънцето вода. Следобед може да изберете по собствено желание някое от предлаганите в лоджата занимания като засаждане на ориз, пресяване на пясък и търсене на злато по река Меконг, разходка в гората и запознаване с местните билки, трекинг до водопад, посещение на съседното селце. Нощувка.    

10 ден                Луанг Прабанг                    закуска 

До обяд- свободно време. Връщане обратно в Луанг Прабанг с лодка по река Меконг. Полет в 12.20 ч. за Банкок. Пристиганев 14.20 ч. Следващ полет за Амстердам.

11 ден                Амстердам – София 

Пристигане в Амстердам и връзка за София.

 

Цена на човек в двойна стая         1870 евро
Доплащане за единична                  333 евро

 

Цените са на човек в двойна/единична стая и включват:    

  • самолетен билет София-Банкок–Истанбул-София;
  • самолетен билет Банкок-Пукет-Банкок;
  • 7 нощувки със закуски на Пукет;
  • трансфер летище-хотел-летище на Пукет;
  • застраховка.Задължително доплащане на човек:

  • Летищни такси             570 евро       
  • Виза за Тайланд           30 евро    
  • Виза за Камбоджа        20 щ.долара
  • Виза за Лаос                25 щ.долара 

 

Запитване за:

Лаос и Камбоджа

Генерирай нов код