Древна Персия с продължение/ 16-31 октомври 2017 | Травъл Арт

Древна Персия с продължение/ 16-31 октомври 2017


Полетно разписание:

Дата излита от каца в излитане кацане
16 октомври София Доха 13.25 18.05
16 октомври Доха Техеран 18.50 21.25
31 октомври Техеран Доха 11.35 13.10
31 октомври Доха София 14.30 18.45

 

16 октомври        София –Доха- Техеран  

Полет от София за Доха в 13.25 ч. Кацане в 18.05 ч. Следващ полет от Доха в 18.50 ч. Кацане в Техеран в 21.25 ч. Посрещане на летището и трансфер до хотел Parsian Kowsar **** или подобен. Нощувка.
Столицата на Ислямска република Иран е най-големият в страната и един от най-големите в Азия. Разположен в подножието на Елбурс и на около 90 км. от Каспийско море, Техеран, заедно с предградията наброява 13 млн.души население.

17 октомври        Техеран    - Хамедан                закуска, вечеря

Закуска. Денят започва с посещение на съкровищницата. Притежание на Централната банка, Съкровищницата или Музеят на съкровищата е едно от най-посещаваните места в Техеран. В двореца Голестан, на много от картините и фотосите се виждат членове на кралските фамилии Кахар и Сафавиди, накичено с прелестни бижута. Точно тези съкровища се намират в музея. Отворен е само 4 дни от седмицта и само за 2 часа.
Програмата днес продължава с посещение на Националния музей на Иран и двореца Голестан. Дворецът Голестан /името му в превод означава Двореца на розите/ е бившият кралски комплекс и е най-старият от историческите паметници в града. Той е част от групата кралски сгради, които някога били заградени от стените на Цитаделата. Нощувка в Техеран. 

18 октомври        Техеран    - Хамедан            закуска, вечеря

Закуска в хотела и отпътуване за Хамедан. Първата ни спирка днес е при гроба на Авицена.
Продължаваме с древния Ганж Наме, гробницата на Естер и Мордечай, където според някои се съхраняват телата на библейската Кралица Естер и нейният братовчед Мордечай /най-важното място за поклонение за евреите в Иран/.
Мавзолеят на Авицена е една от емблемите на Хамедан. Прочутият лекар и философ е роден в Бухара /днес Узбекистан/ през 11 век. Животът му минава в пътувания, постоянно местене от град в град, приятелства с много везири. Авицена пише прочутия "Ел Канум Тебб" - "Канон на медицинското изкуство". Умира в Хамедан и е пограбен тук, като първата му гробница е от Каджарския период, преправяна е много пъти след това, а последният паметник е от 1954 год.
Древният надпис Ганж Наме /на около 5 км. от Хамедан/ се състои от две части и е направен в гранитната скала. Надписът отляво е по поръчка на Дарий Велики, а този отдясно е на Ксеркс Велики. И двете части на надписа на написани на старопейсийски, неовавилонски и неоеламитски. Надписите започват с възхвала на зороастрийския бог Ахура мазда и описват родословието и подвизите на великите персийски царе.
Завършваме деня с величествения Алавиан, построен през 12 век /периода селжук/. Първоначално сгратата била джамия, построена от семейство Алавиан, била увенчана със зелен купол и минарета. По-късно, обаче, е превърната във семеен мавзолей, като към сградата е добавена и крипта. Вътре е украсена с красива гравирана мазилка и тухлени панели.
Вечеря в подбран местен ресторант и нощувка в хотел.

19 октомври        Хамедан                     закуска, вечеря

Денят е посветен на селището Лалежин- един от най-известните центрове на грънчарство и керамика. Почти всички жители /надо 80%/ на селото се занимават с грънчарство. Следва разходка и разглеждане на пещерата Али Садр /на около 100 км. от Хамедан/. Али Садр е най-голямата водна пещера в света, посещава се от хиляди туристи всяка година. Връщане в Хамедан, вечеря в подбран местен ресторант и нощувка.

20 октомври        Хамедан – Керманшах                закуска, вечеря

Закуска и отпътуване към храма на Анахита в Кангавар. Следва Бистун или Бехистун и прочутият скален надпис, в който Дарий Велики описва своите подвизи около 500 година пр.н.ера. След надписа на Дарий разглеждаме Так е Бостан в Керманшах. Так Бостан означава Каменна арка в превод от южнокюрдски. Огромните каменни арки с барелефи са от епохата на Сасанидите- династия, която управлява от 226 г. до 650 г. Този прекрасен образец на сасанидското изкуство се намира на 5 км. от Керманшах, в планината Заргос, където е оцелял на вятър и дъжд повече от 1700 години.
Вечеря в подбран местен ресторант и нощувка в Керманшах. 

21 октомври        Керманшах – Суза- Ахваз /471 км./    закуска, вечеря

Закуска. Днес потегляме за Зигърат Чоказанбил- руините на Кралство Елам, оградено от три огромни стени. Строено е през 1250 пр.н.ера, паметник на ЮНЕСКО от 1979 г. 
Зигурат е масивна структура, строена в древна Месопотамия и западното иранско плато, с форма на терасирана пирамида със стъпала. Най-известни са Големият Зигурат на Ур до Насирия /Ирак/, Зигурат Акар Къф до Багдад,
несъществуващият днес Етеминанки във Вавилон, Тепе Сиалк до Кашан в Иран /строен 3000 г.пр.н.ера/ и Чонгазанбил, който разглеждаме днес. Чонгазанбил е от времето на Елам и е от малкото запазени до днес подобни структури извън Месопотамия. Намира се на 30 км. от Суза и 80 км. от Ахваз. Строен е през 1250 г.пр.н.ера от Крал Унташ Напириша в чест на бог Иншушинак. Първоначалното му име е Дур Унташ, което значи града на Унташ, но се счита, че в него са живели главно свещеници и техни служители. Комплексът е защитен от три стени и се счита, че първоначално е било планирано построяването на 22 храма. Кралят, обаче, умире и работата по храмовете прекъсва. Има кралски дворци, 12 храма, погребален дворец с пет кралски гробници. Градът продължава да съществува и след смъртта на Крал Унташ Напириша, чак до разрушаването му от асирийския Крал Ашурбанипал през 640 г. Заради големият брой храмове в комплекса, някои учени считат, че Унташ Напириша е планирал това да бъде нов религиозен център, най-вероятно на мястото на Суза, който да обедини боговете на цял Елам /боговете на планинските райони и на равнините/. 
Продължаваме към Шуш и гроба на пророка Данаил, намира се до Суза, паметник на ЮНЕСКО. Пристигане в Ахваз, настаняване в хотел и вечеря в подбран местен ресторант. Нощувка.

22 октомври        Ахваз - Шираз                закуска, вечеря

Закуска. Отпътуване за Шираз, като по път разглеждаме надписа на сасанитските крале Танг е Чоган и Бишапур. Пристигане в Шираз и настаняване в хотел. Вечеря в местен ресторант, нощувка.

23 октомври            Шираз                    закуска, вечеря

След закуска започваме обиколката на Шираз- гробниците на Саади и Хафиз, джамията Насилор Молк, градините Наренжестан Кавам, цитаделата Карим Кан и свободно време за базара. Вечеря и нощувка.

24 октомври            Шираз – Персеполис и Некрополис     закуска, вечеря

Денят е посветен на Персеполис /в листата на ЮНЕСКО/ в превод „града на персийците”. Персеполис бил някога церемониална столица на Империята на Ачеменид /550-330 пр.н.ера/. Намира се на 60 км. от Шираз в провинция Фарс на Иран. Следва разглеждане на Нагше Ростам /Некрополис/ и връщане в Шираз. Вечеря и нощувка.

25 октомври            Шираз – Пасаргад – Язд            закуска, вечеря

Закуска и отпътуване за Язд, като по тъп спираме в Пасаргад /столица на Персия по времето на Великия Кир, който започва строителството и през 559-530 пр.н.ера. Днес е паметник на ЮНЕСКО. Настаняване в хотел в Язд. Вечеря и нощувка.                    

26 октомври            Язд                        закуска, вечеря

Закуска. Разглеждане на Язд- площада Амир Чакмак, джамията Джаме, затвора Александър, Кулата на мълчанието, храма на огъня, старата част на града, градината Абад, стария базар. Вечеря. Нощувка.

27 октомври        Язд – Найн- Мейбод - Исфахан    закуска, вечеря

Закуска и отпътуване за Найн и Мейбод. Посещение на джамията в Найн /третата в Иран/ и разглеждане на цитаделата Нарин Кала в Мейбод. Разглеждаме още музея Зило в Шах Абаси Кервансарай и къща за съхранениен на лед. Пристигане в Исфахан и настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

28 октомври            Исфахан            закуска, вечеря

Закуска. Денят е посветен на столицата от епохата на Сафавидите с посещение на най-големите забележителности на Исфахан- двореца Чехелсутун, площада Наш-е-Джахан и сградите до него /паметник на ЮНЕСКО/, прочутия Али Капу, построен от Шах Абас, джамията Шейх Лутфолах, джамията Джаме, впечатляващия вход на базара Qeysarriyeh. Нощувка в Исфахан.

29 октомври        Исфахан                закуска, вечеря

Закуска. Започваме програмата днес с посещение на Катедралата в Арменския квартал, старите мостове Каджу и Сио Се пол, джамията Джаме Атиг, Петъчната джамия Масжит е Джаме – впечатляващ образец на развитието на храмовата архитектура в Иран в продължение на 12 века /паметник на ЮНЕСКО/.

30 октомври        Исфахан –Абянех- Кашан-Техеран    закуска, вечеря

Закуска и отпътуване за Абянех, известно още като червеното селище на Иран. Продължаване за Кашан, където разглеждаме  градините Фин /в листата на ЮНЕСКО/. Най-красивата градина в Персия, по проект на Шах Абаси, известна още като мястото, където е убит националният герой Амир Кабир. Продължаваме с посещение на двореца Табатабай- впечатляващ със своите прозорци с елегантни стъклописи. Вечерта пристигаме в Техеран. Настаняване в хотел, вечеря в хотела и нощувка.

31 октомври            Техеран  – отпътуване за Доха и София

Закуска. Трансфер до летището за полет от Техеран до Доха в 11.35 ч. Кацане в Доха в 13.10 ч. Следващ полет от Доха за София в 14.30 ч. Отново на родна земя в 18.45 ч.

                                       

 
При група от 10 човека
Цена на човек в двойна стая  

2715 евро

 


Пакетната цена е при група от 10 човека и включва:

  • Самолетен билет София-Доха-Техеран -Доха-София;
  • Програмата, описана в офертата Настаняване в посочените или подобни хотели от същата категория
  • Настаняване на база закуска и вечеря
  • Водач от Травъл Арт
  • Застраховка Помощ при пътуване с покритие 15 000 евро на човек.Задължително доплащане на човек:

  • Виза                         50 евро
  • Лет. такси                     260 евро


Документи за визата:

  • паспорт с валидност мин.6 месеца след датата на пътуването
  • 2 снимки
  • CV кратък вариант 


Хотели по програмата:
Техеран – Parsian Kowsar / Ibis 4* или подобен
Хамедан- Parsian Azadi 4* или подобен
Керманшах- Azadegan 4* или подобен
Ахваз – Oxin 3* или подобен
Шираз – Jahangardi 3* или подобен
Язд- Parsian 3* или подобен
Исфахан – Parsian Suite 3* или подобен

Травъл Арт ООД има сключена Застраховка „Отговорност на туроператора” със ЗАД Алианц България, бул.Княз Дондуков №59,1504 София, застрахователна полица 13160162600000001 от дата 11.11.2016 г.

Травъл Арт ООД предлага и възможността за сключване на застраховка "Отмяна на пътуването",като застрахователната сума зависи от размера на платената цена за индивидуалното или групово пътуване. Тя може да бъде определена в български лева, евро или щатски долари. Застраховката "Отмяна на пътуване" се сключва единствено в рамките на 5 дни от деня на подписване на договор за организирано пътуване и плащане на депозит.   

Запитване за:

Древна Персия с продължение/ 16-31 октомври 2017

Генерирай нов код