Красотите на Мевар | Травъл Арт

Красотите на Мевар

01 ден         София – Делхи

Полет от София за Делхи през транзитен град. Пристигане в Делхи. Посрещане и трансфер до хотел Claridges. Настаняване и нощувка.


02 ден          Делхи                    Закуска, обяд, вечеря

Закуска. Предстои Ви първа среща със столицата на необятна Индия. В града са намерени останките на седем древни града. Столица на няколко империи в древна Индия, Делхи винаги е бил важен град по старите търговски пътища към долината на река Ганг. Днес там се намират много древни паметници и археологически останки от национално значение. Моголите построяват част от града, известна като Стария град или Старо Делхи, който е бил столица на Моголската империя за дълго време. По време на британското управление е построен Ню Делхи, който след обявяването на независимостта на страната през 1947г. става столица на Индия. Ще имате възможност да посетите най-интересните забележителности и да се потопите в контрастната атмосфера на Новата и Стара част на града. Започвате с посещение на внушителната Джама Масджид - най-големият мюсюлмански храм в страната, който може да побере 15 хил.души. Внушителна гледка представляват тотиците вярващи, които в унисон се покланят на Аллах в просторния й двор. Разходката продължава по тесните криви улички на старата част на града, тук може да видите множество велосипедни рикши, забранени в Ню Делхи. Атмосферата е уникална и колоритна. Почти на всяка крачка има сергии, на които са изложени всевъзможни стоки на невероятно ниски цени. Зрението и обонянието ви ще бъдат погаделичкани от десетките местни специалитети, приготвени под открито небе. По-късно разхождайки се по широките булеварди на Ню Делхи – новата част на града ще имате възможност да се насладите на още забележителности като Индийската врата, построена в памет на индийските войници, загинали в първата световна война, обсерваторията от 18-и век Янтар Мантар и крепостта от 16-и век Пурана Кила, както и внушителната сграда на Президентски дворец (Ращрапати Бхаван). Нощувка.

03 ден        Делхи – Агра (200 км.)            Закуска, обяд, вечеря

След закуска предстои отпътуване към Агра. Пристигане и настаняване в хотел Taj Gateway.  Обяд в ресторанта на хотела.  Следобяд посветен на забележителностите на Агра – крепостта и Тадж Махал. За пъври път се споменава за Агра в епическата Махабхарата, където е назована с името Агравана. В други ранни източници, градът се споменава с името Агра Грия, където живеят арийците. По-късно Птолемей, известен гръцки географ, астроном и математик, автор на прочутата „География”, превърнала се в учибник по география на великите географски открития до 15 в., нарича града Агра. На 200 км. от Делхи, той и някогашна столица. Основан 1475 г. от Бадал Синг, Агра добива своята „индивидуалност”, когато кралете Лиди го избират за своя столица. Сикандер Лиди обявява Агра за своя столица, но идването на Бабур възвестява ерата на величие на града. Постепенно той се превръща в център на изкуството, културата и търговията. В средатана 16-ти и началото на 17-ти век в Агра има бум на строителството и именно тогава е построен символа на лябовта – Тадж Махал – храмът на вечната любов. Този храм е безспорно една от най-забележителните постройки в света. Прославен с величествена архитектура, изящество, той се причислява към на гордите постижения на човечеството и е неземна част от списъка на най-големите чудеса на света. Като гробницата, тя няма аналог в света, където никаде другаде тленни останики не са били приютявани в такъв неповторим разкож. Следва посещение на червеният форт – истински лабиринт от вътрешни дворове, джамии и различни по предназначение помещения. Вечеря в ресторанта на хотела и нощувка.


04 ден        Агра-Джайпур (230 км.)        Закуска, обяд, вечеря   

След закуска отпътуване към Джайпур. Настаняване в хотел County Inn & Suites, обяд и време за кратка почивка. Следва посещение на градския дворец и пазара на сребро. Вечеря и нощувка. 


05 ден        Джайпур                Закуска, обяд, вечеря

След закуска ще имате възможност удобно настанени на гърба на слон да обиколите крепостта Амбер – старата столица на щата до 1728 г. След това предстои разходка из Джайпур или "Розовия град" - наричат го така, заради обагрените в розово сгради в стария град. Джайпур носи името на своя създател - махараджата Джай Сингх - същият, чието дело са обсерваториите Джантар Мантар в тази част на Индия. По пътя ще се насладите на красотата на Хава Махал - или в буквален превод Дворецът на ветровете - една от основните забележителности на града. Хава Махал е впечатляващ със своята архитектура, изградена от множество малки бастиони, стриктно подредени и аранжирани и изграждащи пищната но хармонична фасада на Дворецът на ветровете. Предполага се, че Хава Махал е предназначен за „женски дворец”. Навярно е построена за улесняване на жените на кралското семейство - за да могат те да наблюдават от своите стаи ежедневието и шествията на града. Дворецът на ветровете е построен във време, когато владетелските жени са били изцяло скрити от очите на света, а техните майки се радвали на особена почит и закрила от околния свят. Вечеря и нощувка.

06 ден        Джайпур – Биканер (320 км.)        Закуска, обяд, вечеря

След закуска отпътуване за Биканер. По път обяд в подбран местен ресторант. Пристигане и настаняване в хотел Laxmi Niwas. Вечеря и нощувка.

07 ден        Биканер – Джайсалмер (330 км.)    Закуска, обяд, вечеря

Закуска и посещение на крепостта Джунагар, която се счита за един от най-впечатляващите крепостни комплекси в цяла Индия. Изящно декорираните дворци, вътрешни дворове, павилиони и балкони в крепостта са запазен в отлично състояние. Построена през 1588 г. от  Раджа Рай Сингх крепостта е една от малкото, които не са разположени на хълм и никога не е била завладявана. Стените и са украсени с изключително финни каменни резби, мрамор, картини и индийски полускъпоценни камъни. Всеки един от дворците е построен от различни владетели управлявали през вековете. Един от най-впечатляващите дворци е Ануп Махал с богато украсени стени в червени и златни багри, пищни витражи от разноцветно стъкло, мраморни колони покрити с позлатени орнаменти. В земя където дъждовете са рядкост двореца Бадал Махал или Двореца на Облаците е със стени изрисувани с красиви фрески на дъждовни облаци. Обяд в подбран местен ресторант.  Отпътуване към  Джайсалмер. Пристигане и настаняване в хотел Taj Rawalkot. Вечеря и нощувка.

08 ден         Джайсалмер                 Закуска, обяд, вечеря

Закуска. Сутринта е посветена на Златната крепост. Издигаща се от пясъците на пустинята, обляна в слънчева светлина крепостта изглежда почти приказно, като мираж на фона на вечно синьото сапфирено небе.
Изградените от златист пясъчник стени обграждат  пет свързани помежду си двореца, най-големият от които е владетелският замък Радж Махал. Отвъд дебелите стени са се запазили още три джайнистки храма, един хиндуистки храм, както и  домове на заможни хора от онова време. В миналото местните жители са използвали доброто си географско разположение като средство за забогатяване. Те налагали такси на преминаващите търговски кервани. Джайсалмер се намирал на търговски кръстопът, свързващ Индия с Централна Азия, Африка, Персия, Египет и Арабия. След навлизането на морските пътища обаче, районът вече не печели така добре от търговците и се превръща в обикновена провинция. Навярно поради този факт, Джайсалмер е успял да съхрани до голяма степен старинните си сгради и архитектура като цяло. За разлика от повечето крепости в Индия Джайсалмер и днес е функционираща. Отвъд стените животът върви, като има няколко хотела, ресторанта, магазини, както и жилища на богати представители на обществото в района. Следва кратка почивка за обяд. Денят продължава с посещение на пазара в града, който се счита за една от големите туристически атракции в цял Раджастан. Тук ще усетите истинският ритъм на града и ще можете да подберете нещо за спомен от изобилието предлагани сувенири, шалове, бижута, фино изрисувани антики, статуетки, подправки. Вечеря и нощувка.

09 ден        Джайсалмер – Джодпур        Закуска, обяд, вечеря

След закуска отпътуване към Джодпур. По път се спира в свещеният град Пушкар. За индусите Пушкар е важен поклоннически център, за езерото край града казват, че се е появило от мястото, където бог Брахма изтървал свещен лотос и днес по бреговете му има над 1000 храма. Призори по пълнолуние поклонниците се събират, за да се къпят в езерото. Града е известен най-вече с ежегодния Панаир на камилите. Той е един от най-големите пазари за животни в раджастханската пустиня Тхар и няма равен на себе си по отношение на цветове, музика, костюми и празненства. Обяд с вегетарианско меню. Продължавате към Джодпур - Синия град, вторият по големина в Раджастан. Наричат го Синия град заради многобройните, боядисани в синьо къщи. Една от най-големите забележителности на Джодпур е крепостта Мерангар, която се издига над града и разкрива великолепна гледка. След настаняване в хотел Taj Hari Mahal посещение на крепостта, която се издига на 125 м. височина, а вътрешността на крепостта изобилства от градини и палати. Вечеря и нощувка.

10 ден        Джодпур – Ранакпур – Удайпур    Закуска, обяд, вечеря

След закуска отпътуване към Удайпур. По път разглеждане на Ранакпур – известен със своя джайниски храм от 15 век. Храмът се състои от 29 зали, над 1 444 колони – всяка от които е различна. Сложни релефи украсяват вътрешността на този огромен храмов комплекс. Наблизо се намират още 2 джайнистки храма и храм, посветен на Бога на Слънцето. Пристигане в Удайпур, настаняване в хотела обяд и време за кратка почивка. Удайпур е красив град, разположен на хълмовете Аравали в щата Раджастан. Известен е със своите живописни езера, заради които често бива наричан "градът на езерата". Удайпур се смята за един от най-романтичните градове и често е наричан Венеция на Изтока. Спечелва сърцата на гостите си с красивите си храмове, магнетични езера, изящни дворци, музеи, градини и колоритните си фестивали. Предстои вълнуваща разходка с лодка по Езерото Пичола - изкуствено създадено и сладководно, то е част от няколкото езера, разположени в местността на град Удайпур. Изградено е през 1362 г., като е кръстено на близкото тогава село Пичола. Насред езерото има два острова, на които са построени уникално красиви дворци и храмове – Джаг Нивас (Jag Niwas) и Джаг Мандир (Jag Mandir), от които гледката към езерото е уникална. Три от останалите водни басейни се свързват последователно с Пичола посредством красиви мостове. Голямото езеро се свързва с по-малкото посредством дъгообразен мост построен още в средата на 19 в. Следващото езеро има кристално чиста вода и е заобиколено от красиви хълмове с малки вилички около него. Вечеря и нощувка в хотел Sheraton.

11 ден        Удайпур – Делхи             Закуска, обяд

След закуска предстои тур за разглеждане на основните забележителности на Удайпур - градския дворец, който днес е превърнат в Музей. Разположен е на източния бряг на езерото Пичола и представлява внушителна поредица от дворци, построени през различни години след 1559 г. Терасите на двореца предлагат панаромна гледка към "Jag Niwas"(Хотел "Дворецът на езерото" ), Jag Mandir от едната страна и към град Удайпур от другата. Главният вход е през триаркова порта - Трипола, която е построена през 1725 г. Пътят води през серия от дворове, треаси, коридори и градини. В него се намира Suraj Gokhda, където махараджите на Мевар се появявал в смутни времена, за да възстановят спокойствието на поданниците. Mor-chowk (Дворът на пауните) е наречен така за мозайките от стъкло, които украсяват стените му. Има още няколко двореца като Dilkhush mahal, Sheesh mahal, Moti mahal и Krishna - в памет на принцеса с незапомнена красота, която се самоотровила, за да спре кървавата битка между съперниците за ръката й. В двореца се пазят много картини, писания, мебели и прибори, които привличат вниманието на стотици туристи всеки ден. Ще посетите известните в Удайпур ботанически градини Sehalion ki wadi и галерия с изящни миниатюри от преди 300 г. Следва трансфер до летището за полет до Делхи. Следващ полет за Европа.

12 ден        Транзитен град - София

Кацане в транзитен град и последен полет до София.


2–4 човека 6–8 човека Група от 10
човека
Група от 15
човека
Група от 25
човека
На човек в двойна стая 1840 евро 1570 евро 1750 евро 1590 евро 1510 евро
Допл. ед. стая 490 евро 490 евро 490 евро 490 евро 490 евро

 

Цените са в евро на човек и включват:

 • самолетни билети София-транзитен град – Делхи – транзитен град - София;
 • всички вътрешни трансфери по програмата с климатизиран транспорт;
 • 10 нощувки със закуски по описаният маршрут в Индия;
 • 10 обяда и 10 вечери;
 • входни такси за посещаваните обекти;
 • всички турове посочени в програмата;
 • екскурзовод на английски език по време на туристическите обиколки;
 • 1 бутилка минерална вода на ден;
 • Придружител от страна на Травъл Арт по време на цялото пътуване при групи от 10, 15 и 25 човека;
 • застраховка медицински розноски.


Задължително доплащане на човек:

 • виза за Индия    100 лева
 • летищни такси    280 евро (подлежат на препотвърждаване към датата на издаване на билета)
 • Самолетен билет Удайпур - Мумбай - около 80 евро на човек. Цената подлежи на препотвърждаване към момента на резервация.


Цената не включва:

 • разходи от личен характер;
 • напитки по време на включените обяди и вечери;
 • благодарствени бакшиши;
 • такси за снимане с видео камери на посещаваните обекти;


Като комплимент получавате сувенир за „добре дошли”

Необходими документи за виза за Индия: 2 актуални снимки, международен паспорт валиден 6 месеца от датата на заминаване, попълнен формуляр.

Забележка: пакетните цени са със заложени самолетни билети в икономическа класа. Ако в момента на резервация няма места в тази класа, ще ви информираме за датите, в които може да бъде потвърдена същата цена или за евентуалното доплащане, което се налага за поисканата от вас дата.

Изберете курорт

Запитване за:

Красотите на Мевар

Генерирай нов код