Царството на викинги и саги 29 юли - 06 август 2017 | Травъл Арт

Царството на викинги и саги 29 юли - 06 август 2017

 

 

29 юли        София – пристигане в Исландия 

олет от София за Тегел. Кацане в Тегел в 20.15 ч. 
Следващ полет за Рейкявик в 22.35 ч. Кацане в Исландия в 00.10 ч. малко след полунощ.
Придвижване до хотела, който се намира на самото летище /5 мин. от терминала/ пеш. Настаняване в хотел Smari ***
Нощувка.

30 юли        Боргафьордур – Скагафьордур – Акурейри                         закуска

Закуска в хотела и освобождаване на стаите. Среща с екскурзовода. Движим се с ван 14-местен и прекрасна екскурзоводка, която ще бъде и шофьор следващите 8 дни. Днес потегляме към северната част на страната, крайната цел е малкото, красиво градче Акурейри. Но преди това ни очаква вълшебния Боргафьордур. Водопадът Храунфосар представлява невероятно красива серия от водопади, формирани от малки поточета, които се простират на територия от около километър от Халмундархраун- лавово поле, образувано от изригването преди около 1000 години  на един от вулканите под ледника Лангьокул. Халмундархраун включва и най-големите и дълги пещери в Исландия. Трите пещери Surtshellir/ Stefánshellir, които общо са около 3500 метра и са най-дългата лавова пещера на острова. Лавовия тунел Viðgelmir е най-дългият в Исландия /с обем над 150 000 куб.метра/. Водопадът Храунфосар се влива в река Хвита. Името на водопада идва от „храун”- исландската дума за лава.   
Малко по-нагоре по течението на реката, недалеч от Храунфоса се намира водопада Барнафос- водопада на децата. Наречен е така, заради легендата за трагичен инцидент от далечното минало, когато две деца падат от естествения скален мост над водопада и загиват във водовъртежите на реката. По-късно покрусената майка разрушава скалния мост. 
Продължаваме към най-мощния горещ извор в света- Deildartunguhver. Представете си силата на цели 180 литра в секунда, извираща вряла вода 100°C. По-голяма част от водата, използвана за отоплението на градовете Боргарнес и Акранес идва именно от този извор. Тръбопровода за гореща вода до Акранес е дълъг 64 км. и е най-дългият в Исландия, а водата в него, при пристигането си в Акранес е с температура около 80°C. 
Ако се изкъпете където и да е в радиус от 65 км. от този извор, вие със сигурност сте използвали горещата вода на Deildartunguhver. Пресичаме района Скагафьордур, известен с многобройните си ферми, където отглеждат прочутите исландски коне. Пристигане в Fosshotel Dalvik ***. По желание и срещу доплащане- шоу с коне.

31 юли        Акурейри – Годафос – езерото Миван                    закуска

Закуска и потегляне към прочутия Водопад на боговете Годафос. Намира се на река Скялфандафльот и висок 12 метра, широк около 30 метра. Районът Миватн е известен с калните басейни Hverarönd, с Димуборгир- обширен район лавови полета със скали с най-причудливи форми, разположен източно от Миван.  Посещение на Елфската църква , скрита сред скалите и лавовите полета. 
Продължаваме към Хусавик – малко рибарско селце, известно като център на сафаритата за китове. По желание и срещу доплащане- сафари за китове. Настаняване в Laxa *** (http://www.hotellaxa.is).  Не пропускайте да се потопите в езерото Миван /наричат го Синята лагуна на севера/. Лагуната с естествените бани съдържат заедно около 3,5 млн. литра вода с температура 36-40 С. Лагуната е изкуствена, дъното е покрито с пясък и дребен чакъл, а водата съдържа много минерали. Геотермалните води в Исландия съдържат известно количество сяра, но тук количеството е по-голямо, затова не забравяйте да свалите бижутата от месинг и сребро преди да се потопите, защото ще почернеят. Сярата, обаче има много добър еферт при астма и други респираторни заболявания, вълшебна за кожни заболявания.

1 август        езерото Миван – Егилстадир - Хьофн                    закуска

Закуска. Днес потегляме през мистичното височинно плато Mörðudalsöræfi към източните фиорди. Egilsstaðir е известен с чудовището, скрито в езерото и мнозина твърдят, че са го виждали. Пресичаме платото Breiðdalsheiði, тук районът много често е покрит с гъста мъгла. Дано имаме късмет и ясно небе, за да се насладим на прекрасното крайбрежие. Пристигане в Хьофн и настаняване в хотел Hofn ***.

2 август        Хьофн – Национален парк Скафтафел – Kirkjubæjarklaustur             закуска

Закуска и отпътуване от хотела. Спиращи дъха гледки от огромния ледник Ватнайокул, ледниковата лагуна Йокулсарлон /дълбока цели 180 метра/ с ледниковите блокове, плаващи по нея. Ще видим отдалеч вулкана Лаки и най-високата пранине в Исландия Хваннадалшнюкур  /2110 м./. 
Тюлени, тръгнали на лов за храна, подават глави над водата, за да поемат глътка въздух или полягат на ледените блокове, докато си почиват от лова.
Скафтафел се намира в Skeiðarársandur- огромна равнина с черен пясък, пресечена от множество малко ледникови реки.
Продължаваме през Kirkjubæjarklaustur, където някога се намирал един от най-големите католически манастири /от 12 век/ и пресичаме Елдраун – най-голямото поле от лава на земята. Докъдето погледа ви стига се шири лава, покрита с мъх и причудливи скални форми. Настаняване в Gistiheimilio Drangshlio /гестхаус/.

3 август        Вик – Южно крайбрежие – водопадите Скогафос и Селяландфос – Рейкявик     закуска

Днес предстои пътуване през прекрасните пейзажи на исландското южно крайбрежие- район на вълшебни пейзажи и легендарни истории. При ясно време се виждат дори вулканите Хекла и Ейяфялайокул.
Минаваме близо до Ейяфялайокул – един от най-известните вулкани в Европа, макар висок едва 1651 м. . През 2010 година едно сравнително леко изригване причини огромни щети на въздушния транспорт в цяла Европа, а 20 страни затвориха въздушното си пространство заради пепелта от него.   
Продължаваме за Скогафос. Разположен на река Скога, водопадът се излива от скалите на мястото, където някога е минавала крайбрежна линия, но днес се е изместила навътре в морето /сега е на 5 км. от Скогар/. Висок 60 метра и широк около 25 метра, Скогафос е един от най-красивите водопади в Исландия, а ние ще се изкачим по странична пътека до най-горната му част.
Следва и Селяландфос- още един удивително красив водопад, който е и един от най-посещаваните, защото може да се мине зад водната завеса. Не забравяйте дъждобраните. Пристигане в столицата и нощувка в Рейкявик в хотел Klettur ***.    

4 август        Рейкявик – Гейзир – Гълфос - Þingvellir                        закуска

Дори и един ден да прекарате само в Исландия това е екскурзията, която не трябва да пропускате   Природни  и исторически чудеса в един тур!
Отпътуване към района на Гейзера с врящите кални кратери и горещи минерални извори. Гейзерът изригва на всеки няколко минути и едно от най-посещаваните места в страната. Оттук съвсем близо е водопадът, считан за най-красивия в Исландия- Гълфос. Днес се разглежда още и националния парк Þingvellir- викингския Парламент /най-старият в света/ с повече от 1000 години история. Екскурзията продължава 8 часа. Връщане в Рейкявик и нощувка.

5 август        Рейкявик – свободен ден                                закуска

Закуска. Освобождаване на стаите и оставяне на багажа в стая за багаж. Започваме деня с разходка и разглеждане на столицата.
Отправяме се към Бесащадир- сградата на Президенството, като по път спираме при Перлан,  красиво разположен върху огромни резервоари за гореща вода. От тук се  откриват великолепни гледки към Рейкявик. Продължаваме към старата част на града и църквата Hallgrímskirkja- една от най-важните забележителности на града. Обиколката включва още Исландския Парламент и най-старата законодателна асамблея в света, Лутеранската и католическа Катедрали, пристанището.
За желаещите /по желание и на доплащане/ като входа за лагуната е 55 евро, включва и кърпа / - продължаваме към Синята лагуна. Време за лагуната, чиято вода е изключително полезна за кожни заболявания.
Лагуната е с площ около 5000 кв.м. и съдържа около 6 милиона литра геотермална солена вода, която естествено се подновява на всеки 40 часа.
Солената вода в лагуната извира от 2000 м. под земната повърхност и е естествено затоплена. Температурата в най-ниската точка е 240°C, а налягането- около 36 пъти по-високо от това на повърхността на земята. По пътя си към повърхността се среща с магмени образования, като от допира си с тях поема повечето си лечебни сили извличайки природни минерали. 
Връщане в хотела, за да вземем багажа от багажно отделение и късно вечерта трансфер до летището. 

6 август        Рейкявик – отпътуване   

Полет от Рейкявик за Виена в 01.15 ч. Кацане във Виена в 07.15 ч.
Полет от Виена за София в 16.30 ч. Отново на родна земя в 19.00 ч.

Цената е специална при записване:                                                                         до 30 ноември              след 1 декември

Цена на човек в двойна стая
2695 евро
2820 евро
Доплащане за лет. такси 270 евро
270 евро

 

Доплащане по желание: сафари за китове 75 евро, вход за Синята лагуна 55 евро. 
Условия за записване: 800 евро на човек и копие от паспорт или лична карта.


Цената е валидна при група от 10 човека и включва:

 • самолетни билети по маршрута София-Тегел-Рейкявик – Виена –София ;
 • 1 нощувка на летище Рейкявик
 • 1 нощувка в района на Далвик
 • 1 нощувка в района на езерото Миван
 • 1 нощувка Хьофн
 • 1 нощувка в района на Вик
 • 2 нощувки в Рейкявик
 • Закуски всеки ден
 • Трансфери и турове за групата с ван и екскурзовод, който и шофира по време на обиколката на острова;
 • Последния ден трансфер от хотела до Синята Лагуна и от лагуната до летището;
 • Екскурзовод на английски по време на туровете, описани в програмата;
 • Застраховка с покритие 15 000 евро
 • Водач от Травъл Арт

 

 

Травъл Арт ООД има сключена Застраховка „Отговорност на туроператора” със ЗАД Алианц България, бул.Княз Дондуков №59,1504 София, застрахователна полица 1316011260000000 от дата 11.11.2015 г.

Травъл Арт ООД предлага и възможността за сключване на застраховка "Отмяна на пътуването",като застрахователната сума зависи от размера на платената цена за индивидуалното или групово пътуване. Тя може да бъде определена в български лева, евро или щатски долари. Застраховката "Отмяна на пътуване" се сключва единствено в рамките на 5 дни от деня на подписване на договор за организирано пътуване и плащане на депозит.

Запитване за:

Обиколни програми в хотел Царството на викинги и саги 29 юли - 06 август 2017

Генерирай нов код