Пътешествие в Гватемала и Хондурас 16-27 март-само 4 места! | Травъл Арт

Пътешествие в Гватемала и Хондурас 16-27 март-само 4 места!

ОСТАВАТ САМО 4 СВОБОДНИ МЕСТА!

Разписание на полетите:

Дата от до   излита каца
16 март София Мадрид   06.45 09.25
16 март Мадрид Гватемала   12.00 16.45
10 нощувки в Гватемала        
26 март Гватемала Мадрид   17.50 14.30+1 на 27 март
27 март Мадрид София   19.30 23.55

 

Цена за самолетен билет с лет. такси:      970 евро   

16 март            София – Мадрид – Гватемала

Полет от София за Мадрид в 06.45 ч. Кацане в 09.25 ч.
Следващ полет за Гватемала в 12.00. Пристигане в Гватемала в 16.45 ч.
Посрещане на летището в Гватемала и трансфер /около 50 минути/ до Антигуа. Настаняване в хотел Posada Don Rodrigo ****+.

17 март            Антигуа – разглеждане на Антигуа                закуска

Закуска. Разходка и разглеждане на Антигуа от 09.00 до 13.00 ч.
Някогашната столица на Кралство Гватемала е интересна смесица от сгради от 17-ти и 18-ти век и старинни постройки, обзаведени с най-модерните удобства на съвремието. Градът е основан като Сантяго през 1543 год. след като кално свлачище помита напълно предишната столица. Историята
на Сантяго е съпроводена от тежки земетресения и последвали възстановявания на града, докато земетресението от Санта Марта от 1773 год. налага преместването на столицата в Гватемала сити. Обявен през 1979 год. за част от Световното наследство на ЮНЕСКО, Антигуа излъчва уникална атмосфера и очарование дори за опитните пътешественици.
Посещение на църквата La Merced /отворена всеки ден 09.00-17.45/, манастира Las Capuchinas /отворена всеки ден 09.00-17.00/, църквата San Francisco El Grande /отворена Вторник-Неделя 09.00-17:00/, Катедралата и руините, манастира Санта Клара и музея. Обиколката завършва с посещение на Музея на Предколумбовото изкуство, Музея Sacatepequez, Музея на Фармацията.
Продължава се с посвещение на Cerro de la Cruz, църквата Calvario, Манастира San Juan del Obispo, ферма за ядки Macadamia, Женски тъкачески кооператив в San Antonio Aguascalientes. 

18 март            Антигуа –Ишимче – Чичикастеняно                     закуска

Закуска и освобождаване на стаите.  Отправяме се към плантация за кафе, където се отглежда един от най-качествените и скъпи сортове в света. Около 12.30 ч. се отпътува за Пана /около 2 ч. 30 мин./. По път спираме за разглеждане на Ишимче- град от пред колумбовия период на Гватемала. Намира се близо до Такпан- малко градче, официално първата столица на испанските завоеватели /просъществувала само 2-3 години/. Разположено е в западните планински части на страната и един от популярните археологически обекти, макар да не е толкова известен като най-големите бележителности от Класическия период /250 до 900 г./. Ишимче е било столица на маите Качикел през периода 1470 до 1524 година. Основано е през 1470 година след продължителен конфликт с маите Киче, които ги принуждават да напуснат предишната си столица Chaviar /днешно Чичикастеяно/. Новата столица процъфтява през първите години, но е опожарена през 1514 год. През 1519-1520 год. бушува и страшна епидемия, която убива много от жителите на градчето. Оцелелите от епидемията го напускат завинаги. С така отслабени сили маите Качикел посрещат радушно испанските завоеватели, предвождани от Педро де Алварадо. Испанците пристигат през Април 1524 година и позволяват на местните Качикел да основат нова столица наблизо. Руините на града са проучване през 1960-1972 година и днес част от града остава неразкрита.
Следва нашата идненада- ще видим майски ритуал на огъня, воден от прочутия местен шаман Петрона Паула Лопес Доминго. Пристигане в Mayan Inn Hotel в Чичикастеняно настаняване. Нощувка.

19 март            Чичикастеняно – езеро Атитлан                         закуска

Закуска в 08.00 ч. Разходка и разглеждане на колоритния местен пазар и църквата Санто Томас. По желание – изкачване до церемониалния център Паскал Абаж.
Chichicastenango се намира на 2070 м. високо в планините. Град на племето /маи/ Кичи, които са коренното население в Гватемала и чийто език е от групата на майския език. В преиспанската период държавата на народа Киче се свързва с древната цивилизация на маите. Значението на  "k'iche'" е много дървета. В превод на езика нахуатл името звучи Cuauhtēmallān, което дава и названието на съвременна Гватемала.
Всеки Четвъртък и Неделя в града се организира местен пазар, на който всички местни, както и жителите на съседните селца носят и излагат свои продукти, показват религиозните си церемонии. Повечето жени Чичи продължават да носят традиционните си носии. Пазара за платове и дрехи се простира по всички улици в центъра и е истински калейдоскоп от ярки цветове. Традиционната техника за тъкане на платове сега се използва за производството на различни аксесоари за дома и сувенири.
Разходка из пъстрия пазар, посещение на църквата Св.Томас.
Аромата от тамяна в старата 400-годишна църква се усеща още от пазара. Построената върху платформа от  Предколумбовия период църква, чиито стълби първоначално са водили към храм от времето на маите, днес предизвиква благоговеене. Шаманите и до сега използват мястото за религиозни ритуали. Обикновено палят тамян и свещи, но в специални случаи пекат и пилета за боговете. Всяко от 18-те стъпала, които водят към входа се свързва с месец от майската календарна година.
Други интересни моменти от живота на градчето са уличните музиканти, религиозни процесии, антикварни магазинчета, резбованите маски, пъстрото гробище, Музея на майските археологически находки. Да не пропуснем и древния каменен идол Pascal Abaj, затрупан с поклоннически дарове от цветя, свещи, ром от захарна тръстика. 
Свободно време за разходка. Среща пред хотел Santo Tomás и отпътуване за езерото Атитлан. 
Пристигане при Атитлан и настаняване в хотел Atitlán ****.
Хотелът се намира на брега на езерото Атитлан и очарова с прекрасните си градини и гледките към езерото и трите вулкана.
„Добре дошли” при езерото Атитлан. Едно от най-красивите езера на света. Нощувка.

20 март            езерото Атитлан – Сантяго Атитлан – Сан Хуан Ла Лагуна - Атитлан    закуска

Закуска. В 09.00 ч. се качваме на моторна лодка и потегляме към отсрещния бряг на езерото и живописното индианско селце Сантяго Атитлан.
Разходка в селищата Сан Хуан Ла Лагуна и Сантяго Атитлан.
Езерото Атитлан се е формирало преди около 80 000 години от силно вулканично изригване, като днес езерото заема 130 кв.км. чиста планинска вода и е обградено от хълмове и три вулкана: : Atitlán (3,537 m), Toliman (3,158 m), and San Pedro (3,020 m). Мястото е изключително красиво, поради което става и дом за много и различни култури, датиращи от 1000 пр.н.е. До 1250 год. бреговете на езерото са населени от маите Tz’utujil, които управляват териториите в района до 1520 год. Единствено изключение е ивицата от Панахачел до Сан Антонио Палопо, която се управлява от маите Kaqchikel.
През 1524 год. маите Tz’utujil се предават на испанските завоеватели и техните мексикански съюзници и започват да плащат данъци на испанската корона.
Около езерото са разположени 17 града и селца, всеки от тях със свой собствен облик и колорит.  
Сантяго Атитлан е най-популярното селище на езерото, известно с култа към Максимон- идол, създаден от сливането на традиционни индиански, Католически светци и легенди за Конкистадори. Образа на Максимон се пренася в различен дом всяка година, като това става с грандиозна процесия по време на Свещената седмица.
Сан Хуан Ла Лагуна е традиционно градче, съхранило своето минало, език и култура от Tzutujil. Сан Хуан е от малкото селища в страната, разработило план на общността за привличане на туристи. Много от къщите са украсени с мурали, малките павирани улички неусетно отвеждат към върха на хълма.
Следва среща с местни художници и занаятчии наречени Rupalaj Kistalin.

21 март            езерото Атитлан – Гватемала сити                        закуска

Закуска. Свободна сутрин на езерото Атитла. 
По желание и доплащане от 33 щ.долара – посещение на резервата Атитлан. Резерватът има екопътеки, висящи мостове, площадка за наблюдаване, частен плаж, дзип линия, пеперудена градина. 
Пеперудената градина е 5 000 кв.м. с отделение за хранене, размножаване, информация за цикъла на живот на пеперудите. Има над 2000 растения, над 300 пеперуди от които 10 вида са Гватемалски.
Екопътеката минава край 23-метров водопад с три висящи моста. Внимаваме за маймуни, ракуни. Дзип линията е с 8 линии между 90 и 320 метра.
Отпътуване за Гватемала и настаняване в хотел Barcelo ****.  Нощувка.

22 март            Антигуа – Копан /Хондурас/                            закуска

Закуска и отпътуване за Копан. 
Рано сутринта потегляме за Хондурас, където много близо до границата с Гватемала се намира един от най-важните майски центрове-градове Копан. Уреждане на паспортни формалности на границата и продължаване за Копан.
Някога империята на маите е заемала териториите на полуостров Юкатан в Мексико, на Гватемала, Салвадор и Хондурас. 
Днес вече много загадки са открити, докато други тепърва предстоят да бъдат открити. В най-западните части на Хондурас, в близост до границата с Гватемала, се намират останките от Копан, който в продължение на 4 века е бил един от главните церемониални центрове.
Създаден е през 5 в. и продължава да съществува до 9 в., когато поради неясни причини е изоставен. Копан е известен и като Царският град сред джунглата и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство.
На територията на Копан са открити части от дворци, цитадели, пирамидални постройки, както и множество гробници и жертвеници.
Както и сред руините на почти всички градове, останали от маите, са открити и няколко игрища за игра на топка. Тази игра се практикувала от хилядолетия, а самите игрища се считали за свещено място.
Играта на топка се приемала като метафора за сътворението на света и хората и в случая се възприемала като вечната борба между доброто и злото. Самото игрище се смятало за портал към отвъдното. Играта привличала хиляди хора към Копан, който междувременно се превърнал в един от церемониалните центрове на цивилизацията на маите.
От своя дворец царят на Копан е наблюдавал провежданите игри. Бил е заобиколен от слуги, които му поднасяли храни от всички краища на империята. Наоколо се издигали величествени храмове и пирамиди, които били олицетворение на неговата мощ.
За изграждането на град Копан средства не са се пестили и в продължение на 400 години той е тънал в богатства. Пълното родословие на 16-те царе на града е намерено записано на паметник, известен като Олтар Кю. Той е направен по нареждане на последния владетел на града, Яш Пасах, което в превод означава Първа зора.
Паметникът е много добре запазен и на него се виждат релефните изображения на последния владетел на Копан, който символично получава скиптър от основателя на Династията, Кинич Яш Кук Мо (Сияйния Кетцал Ара).
Едни от първите свидетелства за началото на династията, която е управлявала Копан, е гробницата на жена, за която се предполага, че е вдовицата на основателя на династията, Кинич Яш Ку Мо.
Истински възторг предизвикват нефритените украшения, които са открити до нея. Лицето и тялото на жената са оцветени с ярко червено багрило, вероятно свързано с някой от погребалните ритуали на маите.
В гробницата археолозите са намерили и изрисуван съд на три крака с нещо наподобяващо капак. По богатата му декорация може да се съди, че най-вероятно той символизира величието на някой от маянските дворци. Друго интересно откритие е каменния надпис в камерата за приношения, на който явно се разказва за историята на династията.
Тъй като маянската писменост не е разгадана напълно все още не е ясно за какво точно става дума. Учените са на едно мнение обаче, че йероглифите, които са нарисувани на колоната показват датата 30 ноември 437 г. и посочват името на Кинич Яш Кук мо и на сина му.
За всеки любител на древните светове и цивилизации посещението на град на маите Копан би отговорило на много от задаваните от историците въпроси. А изживяването от това да попаднеш на място, на което преди над едно хилядолетие се е издигал величествен град, е наистина неописуемо. Настаняване и нощувка в Marina Copan ****.

23 март            Копан – Киргуа - Рио Дулсе                         закуска

Закуска и в 08.00 ч. потегляме от Копан за Киргуа и Рио Дулсе.
Киргуа е малко градче, на около 25 мили от Копан и е известно с интересните стенописи в пещери и големи стели, сред които е най-високата стела от времето и света на Маите, открита до сега. Стелите са сложно гравирани, с размери между 10 метра и високи и тежки до 65 тона. Има изобразени много митологични животни, а самите скулптури се определят като зооморфи.
Продължаваме в 14.00 ч. за Рио Дулсе.
Качваме се на лодка за трансфер до Рио Дулсе и Ливингстън.
Продължаваме за Ливингстън, чиито жители са с афро-карибски произход. Първите жители на района дошли от карибските острови през 18 век. Намира се на устието на река Рио Дулсе, откъдето идва и името Ла Буга. Днес е рибарско селище с красиви, пъстроцветни дървени къщи. Настаняване и нощувка в Villa Caribe ****.

24 март            Рио Дулсе - Флорес                                закуска

Закуска. В 09.00 ч. потегляме на разходка с лодка в Рио Дулсе, ще разгледаме острова на папагалите, водната градина, термалните извори и Рио Татин.
Компания ни правят звуците от лаещите маймуни  от горите край реката.
Следва посещение на Castillo San Felipe. Построено от испанците за защита на крайбрежието от пирати, укреплението се намира в северната част на Рио Дулсе, Сан Фелипе заема около 18 акра защитена територия, обособена, за да защити морските крави в района- най-голямото млекопитаещо в Гватемала. Има около 60 вида дървета, 180 вида птици, костенурки, игуани.
Около 14.00 ч. отпътуваме за Флорес /3-4 часа път/. Настаняване в хотел Casona del Lago ****.

25 март            Тикал – Гватемала                                 закуска

Закуска около 06.30 ч. В 07.00 ч. трансфер до Тикал (около 1 час).
Разглеждане и разходка в Тикал между 08.00 и 13.00 ч.
Добре дошли в Тикал- най-големият запазен до днес град на маите. През 1848 год. на Губернатора на Петен му отнема 3 дни да мине през джунглата и да стигне до новооткритите майски руини на Тикал. Днес 70-те километра от Флорес до Тикал се минават за около 1 час. Руините са разположени върху 576 кв.км площ от Национален парк Тикал и са обявени за част от Световното културно наследство през 1979 год. Района посещаван от туристите се простира върху 16 кв.км. и е царство на маймуни и над 300 вида птици. Над 3000 постройки, пирамиди и храмови комплекси могат да се разгледат днес, учените предполагат, че през класическия период тук са живели над 50 000 души.  Градът е бил населен между 8 в.пр.н.е. и 900 год, макар че най-ранните постройки са от 4 в.пр.н.ера.
Разглеждат се: Храм № IV, комплекса Изгубения свят, Обсерваторията, Площада с игрището, Храм № V, централния и северния Акрополи. Втората част на обиколката включва: пирамидите-близнаци Complex Q, Complex R, северния Акропол, церемониалното игрище, Group F или източния Акропол.
По желание и срещу доплащане може да се включат: разглеждане на музея Sylvanus G. Morley (около Q10.00 на човек ); тур Висящите мостове на Тикал (US$ 30.00 на човек); Индиански ритуал, изпълнен от местни маи Итца.
Отпътуване от Тикал и трансфер до летището за полет от Флорес до Гватемала в 20.49 ч.. Трансфер до хотел Barcelo **** в Гватемала сити. Нощувка. 

26 март            Гватемала - Мадрид

Закуска. Сутринта е посветена на столицата на Гватумала. Разходка и разглеждане на Националния дворец, Катедралата и централния площад, музеят Попол Вух.
Трансфер до летището за полет до Мадрид в 17.50 ч.

27 март            Мадрид

Кацане в Мадрид в 14.30 ч.
Полет от Мадрид за София в 19.30 ч. кацане на родна земя в 23.55 ч.

Цена на човек в двойна стая при съпровождащ гид в Гватемала през цялото време при група от: 
 
        10 човека
           12 човека
           14 човека
 
2360 щ.долара
   2212 щ.долара
   2110 щ.долара

 

 

Пакетната цена включва:

 • сам.билет Флорес-Гватемала
 • 2 нощ. със закуска в Антигуа
 • 2 нощ. със закуски на езерото Атитлан
 • 1 нощ. в Чичикастеняно
 • 2 нощ. със закуски в Гватемала сити
 • 1 нощ. със закуска Тикал / Флорес
 • 1 нощ. със закуска в Копан Хондурас
 • 1 нощ. със закуска в Рио Дулсе 
 • Всички турове и посещения по програмата в Гватемала
 • Входни такси за описаните обекти
 • Трансфери по програмата
 • Водач от Травъл Арт
 • Застраховка с покритие 15 000 евро на човек.

 

Доплащане на човек:
такса напускане на Гватемала                    30 щ.долара /на място на летището, лично/
Изберете Обиколни програми

Запитване за:

Обиколни програми в хотел Пътешествие в Гватемала и Хондурас 16-27 март-само 4 места!

Генерирай нов код