Гватемала - земята на вечната пролет | Травъл Арт

Гватемала - земята на вечната пролет


В Земята на дърветата – Гватемала, Антигуа, езеро Атитлан, Тикал и езеро Петен1 ден    Петък        София – Гватемала Сити

Полет за Гватемала Сити през европейска столица.

2 ден    Събота    Гватемала - Антигуа   

Пристигане на летището в Гватемала Сити. Посрещане от представител на партньорите на Травъл Арт в Гватемала и трансфер /около 50 минути/  до Антигуа. Настаняване в хотел Posada Don Rodrigo ****.
Някогашната столица на Кралство Гватемала е интересна смесица от сгради от 17-ти и 18-ти век и старинни постройки, обзаведени с най-модерните удобства на съвремието. Градът е основан като Сантяго през 1543 год. след като кално свлачище помита напълно предишната столица. Историята на Сантяго е съпроводена от тежки земетресения и последвали възстановявания на града, докато земетресението от Санта Марта от 1773 год. налага преместването на столицата в Гватемала сити. Обявен през 1979 год. за част от Световното наследство на ЮНЕСКО, Антигуа излъчва уникална атмосфера и очарование дори за опитните пътешественици.

3 ден    Неделя    Антигуа – Чичи – Пана                                                                    закуска

Закуска в хотела и около 08.00 ч. отпътуване за Чичи. Около 10.30 ч. се пристига в Chichicastenango.
Chichicastenango се намира на 2070 м. високо в планините. Град на маите  Кичи- коренно население в Гватемала, чийто език е от групата на майския език. В преиспанската период държавата на народа Киче се свързва с древната цивилизация на маите. Значението на  "k'iche'" е много дървета. В превод на езика нахуатл името звучи Cuauhtēmallān, което дава и названието на съвременна Гватемала.
Всеки Четвъртък и Неделя в града се организира местен пазар, на който всички местни, както и жителите на съседните селца носят и излагат свои продукти, показват религиозните си церемонии. Повечето жени Чичи продължават да носят традиционните си носии. Пазара за платове и дрехи се простира по всички улици в центъра и е истински калейдоскоп от ярки цветове. Традиционната техника за тъкане на платове сега се използва за производството на различни аксесоари за дома и сувенири.
Разходка из пъстрия пазар, посещение на църквата Св.Томас.   
Аромата от тамяна в старата 400-годишна църква се усеща още от пазара. Построената върху платформа от  Предколумбовия период църква, чиито стълби първоначално са водили към храм от времето на маите, днес предизвиква благоговеене. Шаманите и до сега използват мястото за религиозни ритуали. Обикновено палят тамян и свещи, но в специални случаи пекат и пилета за боговете. Всяко от 18-те стъпала, които водят към входа се свързва с месец от майската календарна година.
Други интересни моменти от живота на градчето са уличните музиканти, религиозни процесии, антикварни магазинчета, резбованите маски, пъстрото гробище, Музея на майските археологически находки. Да не пропуснем и древния каменен идол Pascal Abaj, затрупан с поклоннически дарове от цветя, свещи, ром от захарна тръстика. 
Свободно време за разходка. Около 14.00 ч. отпътуване за Пана (около 1ч.30мин.). Пристигане в Пана, трансфер до хотел Villa Santa Catarina ***. Настаняване.

4 ден    Понеделник    езеро Атитлан и индиански селища - Антигуа                     закуска

Закуска около 07.30 ч. В 08.20 ч. слизане до пристанището на около 5 мин. от хотела, откъдето се качвате на лодка за полудневна разходка по езерото и разглеждане на селищата Сан Хуан Ла Лагуна, Сантяго Атитлан и Сан Антонио Палопо.
Езерото Атитлан се е формирало преди около 80 000 години от силно вулканично изригване, като днес езерото заема 130 кв.км. чиста планинска вода и е обградено от хълмове и три вулкана: : Atitlán (3,537 m), Toliman (3,158 m), and San Pedro (3,020 m). Мястото е изключително красиво, поради което става и дом за много и различни култури, датиращи от 1000 пр.н.е. До 1250 год. бреговете на езерото са населени от маите Tz’utujil, които управляват териториите в района до 1520 год. Единствено изключение е ивицата от Панахачел до Сан Антонио Палопо, която се управлява от маите Kaqchikel.
През 1524 год. маите Tz’utujil се предават на испанските завоеватели и техните мексикански съюзници и започват да плащат данъци на испанската корона.
Около езерото са разположени 17 града и селца, всеки от тях със свой собствен облик и колорит. 
Сантяго Атитлан е най-популярното селище на езерото, известно с култа към Максимон- идол, създаден от сливането на традиционни индиански, Католически светци и легенди за Конкистадори. Образа на Максимон се пренася в различен дом всяка година, като това става с грандиозна процесия по време на Свещената седмица.
Сан Хуан Ла Лагуна е традиционно градче, съхранило своето минало, език и култура от Tzutujil. Сан Хуан е от малкото селища в страната, разработило план на общността за привличане на туристи. Много от къщите са украсени с мурали, малките павирани улички неусетно отвеждат към върха на хълма.
Следва среща с местни художници и занаятчии наречени Rupalaj Kistalin.
Обиколката завършва в 13.00 ч. Важно: екскурзията по езерото с посещение на индианските селища не включва екскурзовод. При желание може да бъде нает местен екскурзовод (индианец) със заплащане на място.
Около 16.00 отпътуване от Пана към Антигуа (около 2 ч.30 мин.). Настаняване в Posada Don Rodrigo ****.

5 ден    Вторник    Антигуа – пешеходна екскурзия – Гватемала – Флорес                 закуска

Закуска. Около 9.00 ч. среща с екскурзовода в хотела и начало на обиколката.
Някогашната столица на Кралство Гватемала е интересна смесица от сгради от 17-ти и 18-ти век и старинни постройки, обзаведени с най-модерните удобства на съвремието. Градът е основан като Сантяго през 1543 год. след като кално свлачище помита напълно предишната столица. Историята
на Сантяго е съпроводена от тежки земетресения и последвали възстановявания на града, докато земетресението от Санта Марта от 1773 год. налага преместването на столицата в Гватемала сити. Обявен през 1979 год. за част от Световното наследство на ЮНЕСКО, Антигуа излъчва уникална атмосфера и очарование дори за опитните пътешественици.
В 15.00 ч. трансфер от Антигуа до летището в Гватемала. Полет от Гватемала до Флорес в 18.20 ч. Пристигане във Флорес в 19.25 ч. Трансфер (около 15 мин.) до хотел Villa Maya ****. Нощувка.

6 ден    Сряда        Флорес – Тикал – Флорес                                                             закуска 

Закуска около 07.30 ч. В 08.00 ч. трансфер до Тикал (около 1 час).
Добре дошли в Тикал- най-големият запазен днес град на маите. През 1848 год. на Губернатора на Петен му отнема 3 дни да мине през джунглата и да стигне до новооткритите майски руини на Тикал. Днес 70-те километра от Флорес до Тикал се минават за около 1 час. Руините са разположени върху 576 кв.км площ от Национален парк Тикал и са обявени за част от Световното културно наследство през 1979 год. Района посещаван от туристите се простира върху 16 кв.км. и е царство на маймуни и над 300 вида птици. Над 3000 постройки, пирамиди и храмови комплекси могат да се разгледат днес, учените предполагат, че през класическия период тук са живели над 50 000 души.  Градът е бил населен между 8 в.пр.н.е. и 900 год, макар че най-ранните постройки са от 4 в.пр.н.ера.
Разглеждат се: Храм № IV, комплекса Изгубения свят, Обсерваторията, Площада с игрището, Храм № V, централния и северния Акрополи.
Втората част на обиколката включва: пирамидите-близнаци Complex Q, Complex R, северния Акропол, церемониалното игрище, Group F или източния Акропол.
Час на отпътуване от Тикал между 16.30 и 18.00 ч. Нощувка в Villa Maya ****.  

7 ден Четвъртък     Флорес – Якса – Гватемала                                                          закуска

Закуска и около 08.00 ч. трансфер до Якса- още един забележителен комплекс от времето на Маите. Пристигане в 09.00 ч. Разглеждане на Якса, разположен на 30 км. югоизточно от Тикал, известен с просторните площади и акропола, свързани помежду си с улици. Йероглифните надписи сочат, че мястото е било населено през Ранния Класически период и през Късния Класически период. Якса (Yaxhá) някога е бил церемониален център и голям град от пред испанския период. Разглеждане на групите А, В, С, храм 216, Северния Акропол, групата Malher, лагуната Сакнаб.                      
В 14.00 ч. трансфер обратно до Флорес. Свободно време за екскурзии по желание или самостоятелни разходки. Трансфер до летището за полет до Гватемала в 19.50 ч.Пристигане в Гватемала в 21.00 ч. Трансфер от летището до хотел Radisson Suites ****.

8 ден    Петък        Гватемала – Копан /Хондурас/                                                  закуска сух пакет

Рано сутринта около 05.00 ч. отпътуване за Хондурас /около 4 ч./. Пристигане в Копан около 10.00 ч. Разглеждане на Копан, разположен на 10 км. от границата с Гватемала. Копан е един от най-известните градове на Маите, интересен е с богато украсените стели и паметници от майската култура.
Игрището се е считало за център на социалния живот в града и е едно от най-артистичните в цяла Месо-Америка. Големият площад е прочут със стелите и олтарите, разположени около него. Йероглифите на стълбите са най-дългият текст запазен до днес от времето на Маите.
В 13.00 ч. обяд в хотел Marina Copán. Отпътуване за Гватемала Сити. Нощувка в хотел Radisson Suites ****.

9 ден    Събота        Гватемала – полет за Европа                                                     закуска

Трансфер до летището в Гватемала за полет към Европа.

10 ден    Неделя        Пристигане в София

Цена на човек в двойна стая
Доплащане за единична

Цената включва:

 • самолетен билет София – Гватемала Сити – София с прекачване в европейски град;
 • самолетен билет Гватемала – Флорес - Гватемала;
 • всички трансфери, екскурзии и посещения, както са описани в програмата;
 • 2 нощувки в Антигуа;
 • 1 нощ. в Пана;
 • 2 нощувки във Флорес;
 • 2 нощ. в Гватемала;
 • 7 закуски;
 • застраховка.


Доплащане на човек:

 • такса напускане на Гватемала                                        30 щ.долара
 • гранична такса на Хондурас платима лично на място        10 щ.долара
 • лет. такси                                                                     526 евро

Забележка: пакетните цени са със заложени самолетни билети в икономическа класа. Ако в момента на резервация няма места в тази класа, ще ви информираме за датите, в които може да бъде потвърдена същата цена или за евентуалното доплащане, което се налага за поисканата от вас дата.

Изберете курорт

Запитване за:

Гватемала - земята на вечната пролет

Генерирай нов код