Античното сърце на Черна Африка | Травъл Арт

Античното сърце на Черна АфрикаАдис Абеба, Бахир Дар, Гондар, Симиенски планини,
Лалибела, Аксум

 

1 ден            София – Истанбул – Адис Абеба  

Полет от София до Истанбул в 09.35 ч. Пристигане в 11.00 ч. Следващ полет от Истанбул за Адис Абеба в 18.50 ч.

2 ден            Адис Абеба                         закуска, обяд, вечеря

Пристигане в столицата на Етиопия в 00.15 ч. Посрещане на летището и трансфер до хотел Jupiter International ****. Нощувка в стандартни стаи.
Закуска.
Среща с екскурзовода за днешната обиколка на столицата. В превод на амхарик името на най-големия град в Етиопия означава „новото цвете”. Основан през 1886 год. от Менелик II, на почти  3000 м. надморска височина в планината Ентото.
Градът е особено впечатляващ с евкалиптовите и субтропическите jacaranda дървета, с интересните музеи и огромния открит пазар /един от най-големите в Африка/.
Обиколката започва с посещение на Националния музей на Етиопия, чиято гордост са вкаменените кости на Луси /на възраст около 3,5 млн. години/-  женски хоминоид от вида Australopithecus Afarensis. Откриването на Луси е през 1974 год. и бележи пълно преосмисляне на човешкия произход, потвърждаващо че нашите предци са ходили изправени 2,5 млн. години преди предполаганото до тогава. Националния Музей съхранява още забележителни артефакти, датиращи от пред Аксумската цивилизация. 
Екскурзията продължава с разходка из пазара, където може да намерите и птиче мляко. Следва разглеждане на Катедралата Св.Троица. Накрая се изкачвате до Ентото, където някога се намирал лагера на Император Менелик II. Част от хълма е заета с евкалиптови гори, а въздухът е изпълнен с техния аромат. От върха на хълма се разкрива прекрасна панорамна гледка към столицата и околностите. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка в Jupiter International ****  в стандартни стаи.  

3 ден    Адис Абеба – Бахир Дар                закуска, обяд, вечеря

Рано сутринта трансфер от хотела до летище за полет от столицата до Бахир Дар. Бахир Дар е разположен на 1800 м. надморска височина на бреговете на езерото Тана- най-голямото езеро в Етиопия. След пристигане на летището се отправяте към селцето Тис Исат и водопада Сини Нил. Името Тис Исат в превод от амхарик означава пушещата вода, водопада се намира на около 30 мин. път пеш по сравнително стръмна пътека. Сини Нил е широк около 400 м. и дълбок 45 м. За съжаление, и Сини Нил се използва за добиване на енергия и не е така величествен и пълноводен, както преди.  Пресичаме малко по-надолу по течението Сини Нил с лодка и се връщаме при автомобила за трансфер обратно до Бахир Дар. Следобед предстои разглеждане на Бахир Дар и разходка из централния пазар, където ще намерите типични ръчно работени вълнени дрехи, шалове от памук ръчна изработка. Вечеря и нощувка в Abay Minch lodge ****.

4 ден          Бахир Дар    разходка с лодка по езерото Тана     закуска, обяд, вечеря

Закуска в хотела. Днес ви отвеждаме на разходка по езерото Тана, на което има 37 острова и 30 от тях имат църкви и манастири с голямо историческо и културно значение.
Ще спрете при най-интересните острови. Разглеждане на манастирите Narga Silassie и Ura Kidanemihiret, известни с ценните си колекции от икони от 16-ти до 18-ти век и с прекрасните си стенописи.
Вечеря и нощувка в Abay Minch lodge ****. 

5 ден    Бахир Дар – Гондар                     закуска, обяд, вечеря

Закуска в хотела. Отпътуване за Гондар, като по път спирате за фото почивки при Адис Земен /на 76 км./, откъдето се открива прекрасна гледка към причудливите скални формирования в района. Още 65 км. и сте в прочутия Императорски град, родина и седалище на много Императори и принцеси, управлявали страната от 12-ти до 20-ти век. Гондар се гордее и с най-високата планина в Етиопия – Рас Дашен и с прочутите Симиенски планини /на около 3 часа път северно от Гондар/. 
Гондар е основан през 1632 год. от Император Фасил. Ще ви впечатлят красивите замъци от 17 век., които приличат повече на европейски отколкото на африкански, макар да се вижда известно ислямско влияние. Замъците на Гондар прекрасно отразяват величието на императорите му. Баните на Фасиледес са една от забележителностите на града. Някога служили за баня и басейн на Кралете, днес се използват от богомолци и свещеници за религиозни ритуали /по време на Богоявление/.
В края на днешната обиколка разглеждате църквата Дебре Бирхан /църквата Св.Троица/, прочута с удивително красивите си стенописи и украси.
Вечеря и нощувка в Goha Hotel ****.

6 ден            Гондар – планината Симиен                  закуска, обяд, вечеря

Закуска в хотела. Потегляне към Националния парк Симиенски планини. По път спирате при Косойе и свободно време за прекрасните гледки от площадката за наблюдения.
Пристигане в селцето Дебарк, където обикновено се организира цялата логистика за трекинг в планината. Продължаване към парка Симиен и неговите прекрасни планински пейзажи /ЮНЕСКО/.  Симиен е най-стръмната планина /на места буквално с отвесни склонове/ в Африка. Често я сравняват с Гранд Каньон в САЩ. Най-високият връх е Рас Дежен /4620 м./ отреждайки на планината четвърто място по височина на континента. Фото спирки за прочутите павиани Гелада и етиопските диви кози Валиа Ибекс. Връщане в Гондар. Вечеря и нощувка в Goha Hotel ****.

7 ден            Гондар – Лалибела                         закуска, обяд, вечеря

Закуска в хотела и трансфер до летището за полет до Лалибела. Градът се намира на 2600 м. надморска височина и се гордее с 11 монолитни църкви от 12 век, изсечени направо в розовите гранитни скали. Скалните църкви на Лалибела се считат за едно от чудесата на света. Всяка църква има уникален архитектурен стил, но всички имат великолепни резби, а повечето имат и добре запазени стенописи. Целият град може да бъде описан като грандиозен скулптурен религиозен комплекс. Следобедът е посветен на разглеждане на първата група църкви в Лалибела. Вечеря и нощувка в Mountain View Hotel ****.

8 ден            Лалибела                             закуска, обяд, вечеря

Денят е посветен на Лалибела. След закуската в хотела се отправяте към църквата Наакуто Лааб. Наакуто Лааб е племенник и наследник на Крал Лалибела. Макар и семпла, църквата е истинско бижу, изградено под естествена пещера. Следобедът посвещавате на втората група църкви, на пъстрия пазар на Лалибела и на кафе-церемония. Вечеря и нощувка в Mountain View Hotel.

9 ден            Лалибела – Аксум                        закуска, обяд, вечеря

Закуска в хотела. Трансфер до летището за полет от Лалибела до Аксум- последната от големите цивилизации на древността, известна днес. Аксум е и част от световното наследство на ЮНЕСКО. Счита се, че е на повече от 2000 години и че някога е бил столица на прочутата Кралица на Шеба.
Кацане в Аксум, посрещане на летището и трансфер до хотел. 
Остатъкът от деня е посветен на Аксум. Първата спирка е при банята на Кралицата на Шеба- воден резервоар, изсечен в самата скала и използван от местните жители за снабдяване с вода. Пристигане в парка Стелеа, където ще видите огромни стели, изсечени от един масивен къс гранит, всеки наподобяващ висока, многоетажна къща, какъвто е стила на сградите в Аксум. Не пропускаме двете прекрасни, изключително интересни църкви в Аксум, посветени на Света Мария от Сион. Продължавате с посещение на Археологическия музей, където са поместени няколко ценни камъка с  надписи на сабински и гиизки.
Обиколката завършва с посещение на двореца на кралицата на Шеба. Нощувка в хотел Sabean ****.

10 ден         Аксум – Адис Абеба                             закуска, вечеря

След закуска. Трансфер до летище за полет до Адис Абеба. Свободно време следобед за самостоятелни разходки в столицата. Вечерта ви отвеждаме на вечеря с  традиционна програма в подбран местен ресторант. Трансфер до летището за полет от Адис Абеба до Истанбул.

11 ден            Адис Абеба – Истанбул - София

Полет от Адис Абеба за Истанбул в 01.15 ч. Пристигане в 06.40 ч. Полет за София в 19.35 ч. Отново на родна земя в 20.55 ч.
Забележка: при престой над 10 часа между 2 полета на летището в Истанбул Turkish Airlines дава ваучер за почивка в хотел.

Цена на човек в двойна стая при 4 човека

2830 евро

Цена на човек в двойна стая при 6 човека

2545 евро

 

Цената включва:
 • самолетен билет София – Истанбул - Адис Абеба – Истанбул - София с Turkish Airlines; 
 • самолетни билети за вътрешни полети с Етиопските авиолинии
 •     Адис Абеба – Бахир Дар
 •     Гондар – Лалибела
 •     Лалибела – Аксум
 •     Аксум – Адис Абеба
 • разходка с лодка по езерото Тана;
 • местни екскурзоводи на английски език за обиколките и трансферите;
 • трансфери и екскурзии с автомобил с климатик;
 • 2 нощ. в Адис Абеба, 2 нощ. в Бахир Дар, 2 нощ. в Гондар, 2 нощ. в Лалибела, 1 нощ. в Аксум; 
 • 9 закуски; 
 • 8 обяда;
 • 9 вечери;
 • минерална вода в автомобила;
 • входни такси за обектите, включени в програмата;
 • застраховка. 

Задължително доплащане:
 • лет. такси                        212 евро
 • виза за Етиопия             32 CHF от Швейцария
 • разход за DHL пратка за изпращане на паспортите в Швейцария:
  до 300 грама пратка София-Женева 81 лв. + Женева-София 126 лв = 207 лв. общо за двете посоки за една     пратка с DHL.


На място на летището в Адис Абеба се заплаща такса напускане на страната: 20 щ.долара на човек.

Забележка: пакетните цени са със заложени самолетни билети в икономическа класа. Ако в момента на резервация няма места в тази класа, ще ви информираме за датите, в които може да бъде потвърдена същата цена или за евентуалното доплащане, което се налага за поисканата от вас дата.

Запитване за:

Обиколни програми в хотел Античното сърце на Черна Африка

Генерирай нов код