Еквадор, Галапагос и Амазония | Травъл Арт

Еквадор, Галапагос и Амазония

                                        

Често наричат Еквадор „Южна Америка в миниатюра”, защото така малка по размер страна е побрала разнообразни уникални красоти като островите Галапагос, тихоокеанските плажове, величествените Анди, част от джунглата на Амазония!  Невероятно изобилие от животински и растителни видове. Над 800 вида риба има в сладководната Амазонка. Еквадор е още родина на над 6000 вида пеперуди и над 300 вида млекопитаещи.
Няма друга страна в света с такова многообразие от видове птици на такава малка територия. Еквадор е раят за любителите на птиците! Тя е трета в света по разнообразие на видове птици.
Мистериозният Галапагос, намиращи се на 960 км. западно от крайбрежието на Еквадор и „родина” на делфини, китове, морски лъвове, акули, игуани. Галапагос са образувани от изригнала лава от дъното на океана, издигнала се до 780 метра над морското ниво. Някои от по-младите острови и днес имат активни вулкани.

 

 16 дни/ 14 нощувки


1 ден          София – Мадрид

Следва да сте на летището мин. 2 часа преди полета. Полет от София за Мадрид в 06.45 ч. Кацане в Мадрид в 09.20 ч.
Трансфер с шатъл до хотел ***/* в района на летището.  Настаняване и свободно време за почивка или самостоятелна разходка в Мадрид. Нощувка.

2 ден          Мадрид – Кито

Закуска. Трансфер с шатъл от хотела до летището. Полет до Кито в 12.35 ч. Пристигане на Международното летище в Кито в 16.35 ч. Трансфер от летището до хотел Hotel Mercure Alameda **** и време за почивка или самостоятелна разходка в центъра на Кито. Нощувка.
Кито се намира в подножието на вулкана Пичинча, заобиколен е от снежните върхове на няколко планини. Известен е с красивите си колониални църкви, манастири и обществени сгради, многобройни прекрасни скулптури и картини, свързани с испанското и фламандското изкуство. Още през 1978 год. е обявен от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство. В града днес има 86 църкви и манастири от 16 в. и 17 в. , заради които често го наричат „Метоха на Америка”. Намира се на 22 км. от екваториалната линия или  „средата на света”.

3 ден           Кито и центъра на света            закуска, обяд

Закуска в хотела. Денят е посветен на красотите на Кито. Обиколката започва с колониалната част на Кито и красива пешеходна разходка до площада на Независимостта и Правителствения дворец, Епископския дворец. Посещение на Катедралата и Катедралния музей. На път за площад Сан Франсиско минавате край църквата Ла Компания с нейните изключително богато украсени фасада и интериор. Ще се изкачите и на прочутия хълм на стария град с нежното име „Хлебчето” и статуята на Девата на Кито. Продължава се към Екваториалната линия, наречена „Центъра на света”, където можете да застанете едновременно в южното и северното полукълбо на земята. Обяд в подбран местен ресторант в града или в района на Екваториалния комплекс. Внимание: има изкачване до 2800 м. надморска височина и изкачване на стъпала. Нощувка.

4 ден         Отавало еднодневна екскурзия            закуска, обяд

Закуска в хотела.
Днешният ден е посветен на екскурзия до Отавало. Пътят се спуска към впечатляващите безводни и в същото време плодородни земи на пролома Гайлабамба и  селцето със същото име. С повече късмет след няколко минути ще видите и снежния връх на Каямбе. Маршрута минава и край Лаго Сан Пабло с неговия внушителен фон- скалния масив Таита Имбабура. Пристигане в красивото градче Отавало, което е прочуто със своите тъкани пъстроцветни шалове и дрехи и особено  с красивия си индиански пазар. Тъкачеството и ръчно направените колани и дрехи имат основна заслуга за икономическия просперитет на градчето. Местните жители имат дълъг опит в занаятите и търговията, често пътуват до други южноамерикански страни, за да продават собствените си пъстри произведения. Обяд в хасиенда или подбран ресторант. Отпътуване за Илуман или Пегуче- еквадорски селца, известни с ръчно тъканите прекрасни черги и дрехи.
Връщане в Кито, свободна вечер. Нощувка в Кито. Екскурзията продължава около 8 часа.

5 ден           Кито – Амазония            закуска, вечеря 

Рано сутринта закуска в хотела. В 08.00 ч. потегляне към Амазония. Първата спирка е в Папайакта- малко планинско селце, известно с горещите си извори. Отдалечаваме се от могъщите Анди и продължаваме към Амазония ”Oriente”. По пътя се спира за снимки край живописни водопади, обширни зелени равнини. Пътят свършва при Пунта Ахуано- малко градче с пристанище на брега на река Напо, където чакат канута, с които се продължава по течението на реката към лоджата Casa del Suizo. Посрещане за залеза на брега на реката или от басейна на лоджата, с коктейл за Добре дошли. Но преди това предстои посещение на селцето Ахуано, където ще научим повече за културата и обичаите на Кичуа, как местите правят чича /любима местна напитка/, ще демонстрират ритуали за изчистване от духове, които местните практикуват и до днес. Днес пътуваме около 220 км., като маршрута ни минава Папаякта, Баеса, Тена, Ахуано. 

6 ден         Амазония                закуска, обяд, вечеря  

След закуска групата се качва на кану и потегля на 20-минутно пътуване по река Напо към Косано. Слизане от кануто и 2 часа разходка в дъждовната гора, където щи видите капани за лов, изпозвани традиционно то местните. Ще покажат как ловуват, как струлят с куха пръчка, ще разкажат за флората и фауната в района. Точно срещу лоджата, на отсрещната страна на реката има център за лекуване на заболели животни. Може да се видят тапири, различни видове маймуни, миещи мечета, змии, различни видове птици.
По-късно този ден се посещава и къщата на пеперудите, където ще научите повече за метаморфозите на пеперудите и видовете, разпространени тук. Нощувка.

7 ден         Кито – Куенка полудневна екскурзия    закуска

Закуска в хотела. Връщане в Кито, като по път се спира за почивка и обяд в местен ресторант. Трансфер до летището и полет от Кито до Куенка. Пристигане, посрещане на летището, откъдето се отправяте на обиколка на града.
Куенка се счита за основен занаятчийски център на страната – бижутерия, керамика, кожарство, дърворезба, плетене на кошници и панамки, тъкачество и правене на свещи. Известна е и с много художници и скулптури, като Едуардо Вега /керамика/, Мануел Пуя, Хорхе Чалко, Томас Очоа. Интересни са Музеят на аборегинските култури, Музея на Централната Банка. Трансфер до хотел Hotel Santa Lucia ***/*. Нощувка.

8 ден         Куенка – Ингапирка 8 часа         закуска, обяд

Закуска в хотела. Пътуване около час и половина по Панамериканската магистрала край прекрасни пейзажи от Андите завършва при Ингапирка – най-добре запазеният и най-важният комплекс от инките и от пред испанския период на Еквадор. Руините се намират на зелен хълм на височина от 3100 м. Дори преди издигането на Храма на слънчето /1450 – 1480 г./ мястото има важно духовно значение за инките.
През 1470 година Краля на инките покорява местното племе Каняри и строи Ингапирка. Докато обхождате някогашния процветяващ град на инките, ще научите повече за живота, церемониите, вярванията на могъщия народ. Обяд /сух пакет или в подбран местен ресторант/. Връщане в Куенка. Нощувка.

9 ден            Куенка                    закуска

Закуска. Свободен ден за самостоятелна разходка в Куенка.
Куенка /с официално име Santa Ana de los Rios de Cuenca /  се слави с уникалната си атмосфера, прекрасните колониални сгради  и е част от културното наследство на ЮНЕСКО. Намира се на 2500 м. надморска височина, в централната част на южен Еквадор.
По желание и доплащане - екскурзия до Гуаласео, Чорделек, Сигсиг с обяд – 120 щ.долара / около 8 часа
Куенка е оградена от живописни малки селца, чиито жители са известни с занаятчийските си умения. Гуаласео е известен с ръчно тъканите вълнени шалове, вълнени платове и пончо. Продължава се с разходка и разглеждане на Чорделег “Chorro de Oro”  /”златен водопад”/. Местните жители са умели ювелири и ще се изумите от фино изработените им златни и сребърни накити. Известни са още с керамичната посуда и изработването на панамени шапки. Едно от важните места днес е и посещението на орхидеена лаборатория, занимава се с отглеждане и изучаване на видовете орхидеи. Обяд в хасиенда и връщане в Куенка.

10 ден           Куенка - Гуаякил            закуска

Закуска. Трансфер до летището и полет до Гуаякил.  Пристигане в Гуаякил, посрещане и полудневна екскурзия в стария град. Разходка до площад Колумб с църквата Санто Доминго /най-старата в Гаякил/, площад Сан Франсиско, парка Симон Боливар, известен още като парка на игуаните, сградата на Общината, крайбрежната улица Малекон на река Гаяс. Нео готическата Катедрала предлага поглед към интересното минало на Гаякил. Разходката продължава към Лас Пеняс сред старите сгради от дърво, романтични улици с галерии и кафенета. Тук на Mercado Plaza del Sur се намира и металната постройка, чийто дизайн е дело на Гюстаф Айфел. Нощувка в хотел ***. 

11 ден           Гуаякил – Галапагос            закуска

Закуска. Трансфер до летището за полет от Гуаякил до Балтра. Кацане на Балтра, посрещане на летището и трансфер с други туристи до канала Итабака. Пресичане на канала с ферибот към остров Санта Крус. Трансфер до Пуерто Айора /около 42 км./, откъдето се продължава с водно такси към дока на хотел Finch Bay ****. От дока до хотела са 5 минути пеш.

12 ден               Тортуга и изследователската станция Дарвин    закуска

Закуска. Залива Тортуга е комбинация от екосистеми, уникални пейзажи, диви животни. След пристигане в Пуерто Айора, откъдето се продължава пеш към Тортуга. Върви се около 2 часа по една от прекрасните пътека за наблюдаване на птици. Отворете очите и душата си за песента на птиците и не мислете за багажа. Трябват ви само шапка за слънце, крем, бинокъл, камера и апарат, бутилка вода. Ще се убедите, след пристигането на Тортуга защо това се счита за най-хубавият плаж на архипелага. Над километър бял фин пясък преливащ в тюркоазени води. И едно необичайно предложение: има сърф инструктори, които с радост ще ви дадат /срещу заплащане/ урок по сърф.
Продължаване към Плая Манса, където ще видите гнезда на зелени морски костенурки, морски игуани. Защитен от лава бариера, този тих залив е ограден откъм сушата от мангрови гори. Тук е мястото, за тези, които искат да опитат каяк на Галапагос. Тези, които не искат да вървят 3 км. от началото до Плая Манса, могат да се възползват от моторницата, за да дойдат с нея. Среща на двете групи. Студени напитки, санитарен възел, кърпи за плаж – на моторницата. В края на днешната екскурзия е посещението на изследователския център Чарлс Дарвин. Връщане в хотела. Нощувка.

13 ден           South Plaza Island                    закуска, обяд

Посвещавате деня на остров South Plaza. По-скоро издигнало се морско дъно, отколкото вулканичен като съседният Санта Круз, островът е дълъг около 1 км. и широк едва 100 м. Най-типичното растение е пълзяща Sesuvium edmonstonei- ендемичен за Галапагос вид.
По време на дъждовният сезон цветът и е зелен, а през сухия сезон /Юни – Януари/ е ярко червен. Напълно кантрастира по цвят на жълтата игуана.  Още с пристигането ви на острова се срещата с морските лъвове, безгрижно плискащи се в плитките води около острова. На брега чакат морски игуани и раци. На острова живеят около 1000 галапагоски морски лъвове. Сред обитателите на острова са още морски чайки, различни видове морски птици, кафяви пеликани, галапагоски земни игуани.

14 ден          Санта Крус и Гарапатеро /09.00-14.30/    закуска

Закуска. Потегля се в 09.00 ч. към високите части на Санта Крус, като първо в програмата днес е посещението на резервата за костенурки. Едно наистина уникално преживяване! Минава се през селото Санта Роса и гората Гуаябийо на път за резервата. Мястото е пълно с папрати, мъх, внимавайте за малките сипки наоколо. Посещение на резервата за костенурки и продължаване за плажа Гарапатеро. Без никаква следа от човешко присъствие, с тюркоазени води и бели пясъчни плажове, Гарапатеро е истинска награда за очите. Намира се на североизток от Пуерто Айора, като на път се минава през градчето Белависта /около 20 мин/, а след това има 15-минутен преход пеш по чудесна пътека под купола от мангрови дървета. Пристига се при лагуната, край която ще видите розови фламинго, патици, чапли, раци и др. Време за плаж и шнорхелинг. Връщане в хотела около 14.30 ч. 

15 ден         Санта Крус – Гуаякил – Мадрид        закуска

Закуска. Трансфер до летището и полет от Балтра за Гуаякил. Следващ полет от Гуаякил за Мадрид в 17.55 ч. 

16 ден          Мадрид

Кацане в Мадрид в 12.20 ч.  Следващ полет до София в 19.30 ч. Отново у дома в 23.55 ч.

Цена на човек в двойна стая                 4552. 00 евро

Летищни такси на човек                                              569 евро

Пакетната цена включва:
 • самолетни билети София – Мадрид – София;
 • самолетни билети Мадрид – Кито / Гуаякил – Мадрид;
 • самолетни билети Гуаякил – Балтра – Гуаякил;
 • самолетни билети Кито – Куенка – Гуаякил;
 • 3 нощувки със закуски в Кито в хотел 4*;
 • 3 нощувка със закуски в Куенка в хотел 4*;
 • 1 нощувка със закуска в Гуаякил;
 • 2 нощувки в лоджа в Амазония – 4* местна категоризация;
 • Всички трансфери летище-хотел-летище по програмата за Кито;
 • 4 нощувки със закуска на Галапагос хотел 4*;
 • всички описани екскурзии на Галапагос;
 • еднодневна екскурзия в Кито;
 • еднодневна екскурзия до Отавало;
 • полудневна екскурзия в Куенка;
 • вечерна разходка в Гуаякил;
 • еднодневна екскурзия до Ингапирка с обяд;
 • всички екскурзии, описани в програмата за Амазония;
 • пълен пансион – закуска, обед и вечеря за Амазония;
 • 1 нощувка в Мадрид в хотел **** в района на летището;
 • водач от Травъл Арт при групо от 10 човека;
 • Застраховка с покритие 15 000 евро.

                 
На място лично се заплаща:

 • такса Национален парк Галапагос         100 щ.долара        лично, на място
 • карта за посетител на Галапагос        20 щ.долара        лично, на място
 • такса напускане на Еквадор            35 щ.долара         лично при напускане на страната в Кито


Не са включени:

 • напитки и лични разходи.


Забележка: екскурзиите в Амазония и Галапагос са с други туристи.

Запитване за:

Обиколни програми в хотел Еквадор, Галапагос и Амазония

Генерирай нов код