Лаос | Травъл Арт

Лаос

Лаос – малко познатата част от Индокитай

Лаос граничи с Бирма, Китай, Виетнам, Камбоджа и Тайланд и е част от някогашен Индокитай. Страната извоюва независимостта си от Франция през 1949 год. и днес е единствената страна в югоизточна Азия, която няма излаз на море.
Могъщия Меконг пресича страната и е от жизнено значение за местните, които я използват като транспортно средство, за електричество, за напояване на реколтата и снабдяване с вода, за риболов. Меконг дава препитание и условие за живот на голяма част от населението на Лаос, поради което тук реката е известна още с името
може да се каже, че именно тя дава повече цвят и  Mae Nam Khong, което означава „Майка на всички реки”. Повечето от важните градове на Лаос се намират до бреговете на Меконг, чиято дължина е над 4000 км.
Хората в Лаос са всеизвестни със своята честност и непосредственост, особено последователите на Будизма, които намират радост и пълнота в минимализма.
От май до октомври климатът е дъждовен, поради силното влияние на ветровете, духащи от Индийския океан. От ноември до април е сухо и топло, заради ветровете, духащи от Китай. 
Ако планувате пътуване до Лаос, направете го за българските зимни месеци и включете Луанг Прабанг- най-старият град в страната, Виентян-столицата на Лаос, разположена на брега на Меконг, Ванг Ксанг с руините на Мон храм, издигнат през 11 век и съхранил 5 статуи на Буда.
Не пропускайте и Паксе, разположен на мястото, където Ксе Донг се влива в Меконг, най-важен град в южен Лаос, откъдето тръгват пътищата към Виетнам и Камбоджа. Известен е още с Ват Фу, построен от кхмерите и напомнящ и днес за древния град, потънал в джунглите за стотици години. Храмът остава скрит за света за период от няколко столетия и днес е най-интересното място за посещение в района.

Вие търсите

Най-добри оферти

Лаос и Камбоджа

Лаос