Антарктида | Травъл Арт

Антарктида

Антарктическа Ледена епоха

На този континент се падат 90% от леда на планетата. Антарктида е и най-доброто място в света, ако се интересувате от метеорити. Тъмен метеорит на фона на блестящия бял лед и сняг е радост за очите на търсещите природни послания от космоса.
Студените и сухи условия в района на „Сухите долини” в Антарктика са близки само на условията на Марс, тествани от НАСА по време на мисията Викинг- първата мисия на Марс.
Един от най-големите айсберги на света е откъсналия се през 2000 година от шелфовия ледник Рос Антарктически айсберг- дълъг почти 300 км. и широк 37 км.
От периода на Антарктическата конвергенция възникнала преди 20 млн. години, това е от малкото   места в света, където промените в подводния свят са действително минимални. Антарктическата  риба живее в температури между -2°C и 2°C градуса и съществува при тези условия от 5 млн. години. Заради солеността на водата, точката на замръзване на морската вода е -2°C, така че това са най-добре адаптираните към студа водни животни в света.
Когато арктическия океански лед започва да се разраства в началото на зимата, той напредва с около 100 000 кв.км на ден и приблизително удвоява размера на Антарктида, добавяйки около 20 млн. кв.км. ледена маса към земната. 
Три са факторите, които са определящи за времето на Антарктида- студ, вятър и надморска височина. На станция Восток е отбелязана най-ниската температура на планетата ни 89.2°C. Ако искате да видите този природен уникат, планувайте пътешествието си за българските зимни месеци, когато е антарктическото лято.

Травъл Арт ви предлага най-интересните маршрути за Антарктида. Обадете се в офиса ни, за да ви помогнем да изберете вашият най-добър вариант за пътешествие в леденото царство на планетата.

Вие търсите

Най-добри оферти

Антарктида и Полярен полюс

Антарктида