Пътуване във времето и ориенталска приказка | Травъл Арт

Пътуване във времето и ориенталска приказка

ден 1        София  / Варна- Истанбул-Ташкент

Полет от  София (13.20- 14.45)  или Варна за Истанбул (14.25-15.55 ). Следващ полет от Истанбул за Ташкент в 23.55  ч.

ден 2           Истанбул-Ташкент

Пристигане в 06.30 ч. Посрещане и настаняване в хотел  City Palace 4*. Закуска.
Столицата на Узбекистан е голям метрополис с население от над 3 милиона, с прави и широки булеварди, обградени от зелени паркове и фонтани – истинско въплъщение на модерната елегантност, наследена от много световни столици. В същото време, Ташкент остава подвластен на ориенталския си чар – със собствен почерк. Тук ще срещнете средновековни здания, сякаш излезли от страниците на древна ориенталска приказка, елегантна европейска архитектура от периода на Туркинстанско владичество, стандартните панелни блокове от времето на Съветския съюз, и не на последно място – блестящите небостъргачи от стъкло и бетон, помещаващи модерните бизнес центрове и банки.Разглеждаме Ташкент – столицата на Узбекистан, основан преди 2000 години. Градът е основно построен като модерен метрополис със съветска архитектура след разрушителното земетресение от 1966 г. По време на тура ще разгледаме най-интересните забележителности на града, включително и няколко уникални древни паметника. Посещение на медресето Кукелдаш. Това  училище по Корана все още се използва за обучение в ислямска теология, и е построено през 16 век от правнука на Тимур. На пешеходно разстояние се намира мавзолея на Кафал Шаши, който заедно с мeдрeсe Барак Кан от 16 в и най-голямата в града Теля Шейх петъчна джамия, е част от Кастимамския  комплекс. Днес той е резиденция на Муфти, висш ислямски духовник. Най-големия том от Корана от 7  в се намира в библиотеката на медресето.
Следва разходка из базара Чорсу – най-големия в страната. Ще направим и панорамно разглеждане на Площада на независимостта, който с големите си фонтани е любимо място за среща на столичани. Минаваме покрай Президентския дворец и покрай булевард Бродуей, до паметника на Амир Тимур и площада на театър Алишер Навой. Обяд и вечеря в местни ресторанти . Нощувка.

ден 3       Ташкент – Ургенч – Хива (30 км)

Ранен полет Ташкент – Ургенч (07.50-09.30). Посрещане и трансфер до Хива (30 км). Настаняване в хотел  Asia Khiva 4*  след 14.00 ч.
Хива, разположен в Хорезъмското  ханство с над хилядолетна история, е бил важен оазис по Пътя на коприната. Арабите завладяват града през 8 в, Монголите – през 13 в, Тимурите  - през 14 в, а Узбеките  - през 16 в. През 17  в Хива става независимо ханство, но през 19 в е завладяна от руснаците.
Вероятно Хива е градът с най-голяма индивидуалност в Узбекистан, и заслужено претендира за титлата „Седмото чудо на света“. Произходът на града е свързан с много легенди. Според една от тях, градът е построен около сладководното езеро Хювакх, изкопано по заповед на Шем, най-големият от синовете на Ной. Днес езерото все още може да се види в старата част на града. През 10 в Хива е споменаван като важен търговски център по пътя на коприната. Всички каравани са спирали тук по пътя си до Китай и обратно – от изгрев до залез, докато портите са били отворени, те са приютявали безкрайна върволица от камили, пренасящи ценен товар. В началото на 16 в царство Хорезм става дом за узбекските номадски племена, които основават тук Ханство Хива. Градът обаче не е веднага провъзгласен за столица, това се случва едва след като тогавашната столица – Ургенч, е разрушена следствие на промяна в коритото на канала Аму Даря. През 1598 г Хива става столица на кралството. През 19 в Русия анексира част от ханството, а век по-късно, през 1919 г, последният хан е ликвидиран от управляващата династия. По този начин Хива става столица на новата Хорезъмска Съветска Народна Република. През 1924 г. Териториите на страната стават част от модерните Узбекистан и Туркменистан. Тук автентичната атмосфера ще ни отведе в епохата на „зората на времето“. По-голямата част от града е истински музей на открито – една ориенталска приказка от красиви минарета, павирани криволичещи улички, медресета с дантелена мозайка по стените! Ще разгледаме вътрешността на стария град – Итчан Кала, напълно заобиколен от запазените глинени стени (2 км). Градът не се е променил съществено, и ни дава автентична представа за средновековието. Ще изкараме деня, разхождайки се по тесните улички измежду джамии, медресета и минарета, декорирани с плочки и мозайки в най-разнообразни нюанси на синьото и тюркоаза.
Ще посетим и най-важните забележителности в града – цитаделата Куня Арк с комплекса Куриниш Хан; мавзолеите на Сеид Аладин и Пахлаван Махмуд, Джума – петъчната джамия с нейните 218 декорирани дървени колони и кервансарая; Двореца на Таш Хаули с красивия двор на ханския харем; медресето и минарето на Ислям Ходжа ( от 19 в). Обяд и вечеря в местни ресторанти. Нощувка.

ден 4        Хива – Ургенч - Бухара

Закуска. Трансфер до Ургенч за полет до  Бухара (10.10-11.10) – може би най-автентичния и изпълнен с носталгия град в околността . Бухара е един от най-древните градове в Узбекистан, разположен на свещен хълм – мястото, където през пролетта са се правили жертвоприношения от поклонници на слънцето. Градът се споменава в свещената книга „Авесто“ и се предполага, че е основан през 13 в пр. Хр. По време на управлението на Сиявушидс, който се качва на трона 980 г преди Александър Велики. Името Бухара произлиза от думата „вихара“, която озбачава „манастир“ на Санскрит. Градът е бил голям търговски център по Пътя на коприната.  Обяд и вечеря в местни ресторанти . Нощувка в хотел Omar Khayyam 3*+, Asia 4* или подобен.

ден 5        Бухара – Свещения град

Закуска. Продължаваме с разглеждането на Бухара. Градът  се намира западно от Самарканд и някога е била духовен център, прочут из целия ислямски свят.  Това е и родното място на Шейх Бахудин Накшбанди – централна фигура в развитието на мистичния суфистки подход към философията, религията и исляма. В Бухара има над 350 джамии и 100 религиозни училища, а съдбата на града е лъкатушела между възход и падение, докато накрая става едно от големите централно азиатски ханства от 17 в. С над 140 архитектурни музея, Бухара днес е град-музей от Средновековието. 2300 години по-късно, шедьоври като Пой Калян, мавзолея на Исмаил Самани и Ляби Хауз привличат внимание. Градът е изтъкан от тесни улички, зелени паркове и градини, исторически и архитектурни паметници от различни епохи, но всички те си импонират перфектно.
Архитектурното наследство на Бухара е наистина много богато – кервансараи и търговски къщи, обществени бани и голем водни басейни, отбранителни стени и градски порти, ханакаси и мавзолеи, джамии и медресета, красиви сгради и големи комплекси.
Започваме с комплекса Пол-Калян, включващ медресето Мири-Араб (16 в), минарето Калян (12 в), и джамията Джума (15 в), медресетата Улугбек (15 в), и Абдулазис хан (17 в), Комплекс Ляби-Хауз (16-17 в), медресетата Кукелдаш и Нодир-Диван Беги, ханакаси; джамията Магоки-Атари (12 в) със зороастриански и будистки орнаменти; Чор-Минор, с красивите 'Четири минарета“, Мавзолея на Саманидс (10 в) – бижуто на централно азиатската архитектура; Цитаделата Арк – древна резиденция на управниците на Бухара, която днес помещава Историческия и Етнографски музеи днес.
Посещение на Търговските палати: Ток-и-Заргарон (16 в) – пазара на бижутерите, пазара на шапкарите Ток-и-Тилпак Фурушон, и пазара на лихварите – Ток-и-Сарафон. Обяд и вечеря в местни ресторанти. Нощувка.

ден 6        Бухара – Самарканд (300 км)

Закуска и отпътуване за Самарканд (300 км – ок. 4-5 ч с кола) или с влака Sharq (08.05-11.10).
Самарканд е известен с името Мараканда, още от 4 в пр. Хр, по време на походите на Александър Велики. В ранната история на града, той е контролиран от туркски племена, араби, перси. През 13 в Чингиз Хан завладява града с Монголската си армия, и изравнява града със земята. Следват век и половина, през които Самарканд остава призрачен град, до пристигането на Тимур, който успява да превърне града в най-процъфтяващата столица на Трансоксиана (14 в).
След пристигане са първите ни впечатления от Самарканд: Обсерваторията на Улугбек (внук на Тимур Велики, той инициира построяването и през 1428-1429 г), археологическия район Афросиаб, и музея на града. Обяд и вечеря в местни ресторанти. Нощувка в хотел Asia Samarkand 4* или подобен.

ден 7       Самарканд

Самарканд е не по-млад от древен Вавилон и Рим, разположен е в долината на р. Зерафшан и е втория по големина град в Узбекистан. През всички 2750 години, градът е ставал свидетел на много възходи по времената на Александър Велики, Арабските походи, походите на Чингиз Хан, и на последно място, на Тимурлан. Ето защо, културата на Самарканд се е развила и смесила с тази на иранци, индийци, монголи, и част от западните и източни култури.
Могъществен и красив, Самарканд омагьосва с величието си. Поети и историци са го наричали „Рим на изтока“  и „Перлата на източния мюсюлмански свят“. Преимуществената географска локация на града в долината Зарафшан го поставя на едно от първите места сред градовете на централна Азия. И въпреки многобройните нападения, разрушавали града нееднократно, той е просъществувал и се е възраждал, все по-красив и по-красив, на кръстопътя между запада, Персия, Китай и Индия. Днес Самарканд ни дарява едновременно с материалното и духовно богатството на античността.
Закуска. Днес предстои да се потопим в магията на Самарканд: площад Реджистан ( в превод: „пясъчно място“), става официалния център на Самарканд от времената на Тамерлан Велики, и е обграден от медресетата Улугбек (1417-1420), Шер-Дох (1619-1636), и Тила-Кори (1646-1660), джамията Биби Ханум (в памет на най-възрастната и обичана жена на Тимур), и базара.
Посещение на Некропола Шахи-Зинда и ансамбъла от мавзолеи от 11-19 в (според легендата, те са построени около гроба на Кусам – син на Абас и братовчед на Мохамед). Екскурзия до фабриката за хартия Мерос – малко фамилно предприятие, разположено в красива градина на бреговете на р. Сиаб. Тук по стара традиция се е произвеждала хартия още от 8 в, от кора на черничево дърво, и наскоро местните занаятчии са възобновили този древен процес. Мерос хартията от Самарканд е световноизвестна с качеството си. Тук ще се насладим и на чаша чай и кратка почивка под сенките на дърветата. Обяд и вечеря в местни ресторанти. Нощувка.

ден 8        Самарканд – Шахрисабз – Термез (150 км, 300 км)

Закуска и отпътуване за Шахрисабз, рожденото място на настоящия национален герой Тимур, известен още като Тимурлан. Тук той строи двореца си – Ак Сарай („Белият дворец“, 14 в). Разходка около петъчната джамия Кок Гумбаз и мавзолея на Дорут Тилават. Улуг Бек постоява джамията през 1437 г. В чест на баща си Шах Рух, а Тимур издига музея Дорус Сиадат в памет на 22-годишния си любим син, загинал при нещастен случай с кон. Продължаваме към Термез. Обяд и вечеря в местни ресторанти. Нощувка в хотел Meridian 3*.

ден 9        Термез

Термез се намира на десния бряг на р. Аму Дария и е един от древните градове на централна Азия. Градът се е местил на различни места около днешното местонахождение, оставяйки различни културни слоеве  по настоящите исторически паметници. Културното наследство, натрупано от изграждането на града, е напълно разрушено  от Чингиз Хан през 1220 г, след като градът отказва да се предаде доброволно. Следва построяването на нов град на изток от старата част. Руи Гонзалес де Клавио, посланик, изпратен от Кастилийския Крал Хенри III до Амир Темур, дава най-доброто описание на този нов град: „влизайки в града, вървяхме толкова дълго, прекосявайки безброй площади и претъпкани улици, че се върнахме у дома ядосани и изморени“.
Ново местоположение, избрано през 19 в, се разраства на юг, в близост до реката. Преди градът да бъде разрушен от Чингиз Хан, будизма е играел важна роля в идеологията на града в продължение на седем века (от 1 до 7 в сл. Хр). Това проличава в будистките светилища, разкрити при археологическите разкопки при града. Закуска и разглеждане на Термез: мавзолея на Султан Саодат, Сарая Курк Киз (според легендата 40 жени от ханство Термез са били убити в 40 стаи на този сарай от хората на Чингиз Хан), будисткия комплекс Фаяз-Тепе, изграден от ступа, храм и манастир, Мавзолея на Хаким ат Термези (9-15 в), комплекса Кара Тепе (разположен във военната зона и забранен за посещения, могат да се наблюдават само пещерите по върховете му, но със специално разрешение). Обяд и вечеря в местни ресторанти. Нощувка.

ден 10        Термез – границата Сариосио – Душанбе (260 км)

Закуска и отпътуване към границата с Таджикистан „Ойбек“. Визови и митнически формалности и смяна на превозното средство. Продължаваме към Душанбе. Обяд и вечеря в местни ресторанти. Нощувка.

ден 11        Душанбе

Закуска и целодневен тур на столицата – започваме с Таджикистанския музей, с много исторически, природни и художествени експонати, най-ценните от които е статуята на Буда в Нирвана. Следва базара – ориенталски пазар и най-многолюдното място в града. Следобяд разглеждаме Аджинатепа  - будистки манастир от 7 до 8 в. Сред фрагментираните рисунки и глинени скулптури в манастира е и откритата 12-метрова статуя на Буда в Нирвана. Обяд и вечеря в местни ресторанти . Нощувка в Sheraton Dushanbe 5*.

ден 12        Душанбе – Худжанд (290 км)

Закуска и отпътуване за Худжанд.
Худжанд е столицата на северен Таджикистан и вторият по големина град в страната. Според историците легендарния град Александрия Есхата е построен от Александър Велики на мястото на днешен Худжанд (5 в.пр. Хр) и впоследствие се превръща в  град с развита култура и важен търговски и занаятчийски център. Худжанд е един от центровете на алпинизма в Таджикистан, като катерачите предпочитат района Ак-Су, разположен в един от най-живописните райони на Киргистан до Худжанд. Настаняване в хотел, след което започваме разглеждането на града с ориенталския базар Пайшанба– най-големия в централна Азия, и привличащ всякакви хора, джамията и мавзолей Ших Муслихидин (17-19 в), археологическия музей и укрепление – крепост от 7-8 в, разположена по средата на северната част на града. Стената, обграждала града, е била разрушавана многократно от различни завоеватели, и последно е реконструирана през 18 в. Обяд и вечеря в местни ресторанти . Нощувка  в хотел Kjudjand Delux 4*.

ден 13        Худжанд – Истанбул – София / Варна

В 2 ч трансфер до летище за полет до Истанбул в 05.40 ч. Кацане в 09.05 ч и връзка за Варна (12.20-15.10) или София (19.25-20.45). По време на престоя в Истанбул -целодневна екскурзия с обяда за пътуващите до София.

Цена   
При група от 6 човека При група от 8 човека При група от 10 човека
От Варна
$ 2440
$ 2290
$ 2215
От София
$ 2475 
$ 2325
$ 2250


Пакетната цена е на човек в щатски долари и включва:

 • самолетен билет  Варна-Истанбул – Ташкент/Худжанд – Истанбул – Варна;
 • самолетен билет  Ташкент – Ургенч;
 • самолетен билет Ургенч – Бухара;
 • настаняване и изхранване по програмата в двойни стаи – 11 нощувки със закуска, обяд и вечеря;
 • всички трансфери с климатизиран минибус;
 • екскурзоводи в градовете в Узбекистан (различен във всеки град), и придружаващ групата екскурзовод в Таджикистан;
 • всички екскурзии и входни такси за обектите  в програмата;
 • покани за издаване на визи за Узбекистан и Таджикистан;
 • посещение на фабрика за копринена хартия в Самарканд;
 • водач - преводач от  Травъл Арт;
 • застраховка.Задължително доплащане на човек:

 • летищни такси (подлежат на препотвърждаване)            $ 249
 • виза за Узбекистан                            цената ще уточним допълнително
 • виза за Таджикистан                            $ 40 при минимум 5 пътуващи


Цената не включва екстри в хотелите, напитки, бакшиши.

Цената подлежи на препотвърждение при записване, в зависимост от останалите налични места по полетите от Варна или София.


 

Травъл Арт ООД има сключена Застраховка „Отговорност на туроператора” със ЗАД Алианц България, бул.Княз Дондуков №59,1504 София, застрахователна полица 1316011260000000 от дата 11.11.2013 г.

Травъл Арт ООД предлага и възможността за сключване на застраховка "Отмяна на пътуването",като застрахователната сума зависи от размера на платената цена за индивидуалното или групово пътуване. Тя може да бъде определена в български лева, евро или щатски долари. Застраховката "Отмяна на пътуване" се сключва единствено в деня на подписване на договор за организирано пътуване и плащане на депозит.

Запитване за:

Пътуване във времето и ориенталска приказка

Генерирай нов код